Вијести, Свијет

Отвара се „хуманитарни коридор” за излазак цивила из опкољеног Дебаљцева

МОГУЋА ОФАНЗИВА АРМИЈЕ ДНР НА СВЕТЛОДАРСК И УКРАЈИНСКИ УДАР НА ГОРЛОВКУ

         ВОЈНИ врх Доњецке Републике предложио је украјинској армији да се 6 фебруара – од 9:00 – отвори хуманитарни коридор за излазак цивила из опкољеног Дебаљцева.

         Они који буду излазили из тог „котла” могли би да бирају: да ли ће отићи у Артјомовск који је под украјинском контролом или у Горловку, коју држе снаге ДНР.

         Како је саопштио други човек армије ДНР Едуард Басурин, Украјинци су прихватили понуду. Сви који буду одлазили имаће обезбеђен аутобуски превоз.

         Војни аналитичар Борис Рожин процењује да ће „излазак цивила” потрајати највише два дана јер дуже обустављање борби није у интересу ДНР и ЛНР. Тачније, он је уверен да је дуже примирје могуће тек после ослобађања Дебаљцева.

         Његов колега Михаил Бољшаков проценио је да јуриша на Дебаљцево – ни после одласка цивила – највероватније неће бити. Пре свега зато што ће овај град доживети судбину опкољених средњевековних тврђава које су се  предавале кад поједу последње залихе хране.

         Бољшаков сматра и да ће се наредних дана са обе стране ући у краћи или дужи период позиционих борби. Са изузетком „дебаљцевског котла” који ће се, по његвој процени, даље сужавати.

         Армије ДНР и ЛНР су око Дебаљцева већ заузеле Никишино, Лозовоје, Калиновку, Угљегорс и Горловку Малују, а борбе се још воде за Шевченко, Чернухино, Мироновку, Мироновскиј и Чернухино.

Отвара се „хуманитарни коридор” за излазак цивила из опкољеног Дебаљцева

Отвара се „хуманитарни коридор” за излазак цивила из опкољеног Дебаљцева

Бољшаков сматра да ће се борбе разбуктати у зони Калиновка-Новогригорјевка, а могућа је и офанзива на Светлодарск и Луганскоје.

Он упозорава да су могући украјински контраудари усмерени према Горловки Јељоновки.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *