Вијести, Свијет

ОШТРИЈИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА НОВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

КАМЕРОН: ОШТРИЈИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СВЕ ЕВЕНТУАЛНЕ НОВЕ ЧЛАНИЦЕ

Велика Британија ће вршити притисак да се уведу оштрији приступни критеријуми за евентуалне нове чланице ЕУ како би се ограничио приступ грађана тих држава на тржишта рада у европском блоку, рекао је данас британски премијер Дејвид Камерон.

Камерон је, под притиском јавности да ограничи приступ страних држављана на британско тржиште рада, најавио низ мјера којим ће мигрантима из ЕУ бити онемогућено да добијају социјалну помоћ по доласку у ту земљу.

Имиграција је веома осјетљиво питање у Великој Британији, гдје су бројни житељи источноевропских држава, укључујући Пољску, Мађарску и Чешку, дошли да раде након уласка њихових земаља у чланство ЕУ 2004. године.

Камерон је, говорећи на самиту у Бриселу, гдје су владе чланице ЕУ потврдиле планове за почетак преговора идућег мјесеца са Србијом, истакао да пријемом нових земаља не би требало дозволити да дође до „великог кретања становништва.

„Морамо извући поуке из историје. Проширење је постигло успјех. Транзиционе контроле, такође. Морамо отићи корак даље и убудуће увести много робусније транзиционе контроле“, нагласио је Камерон.

Према резултатима посљедњих анкета, Камеронова Конзервативна странка губи подршку пред изборе заказане за 2015. годину и испитивања јавности показују и да већина Британаца не жели да се тржиште рада даље отвара за источноевропске раднике.

Дејвид Камерун

Дејвид Камерун

Румунија и Бугарска придружили су се ЕУ 2007. године, а Хрватска је у јулу ове године постала 28 чланица, али аналитичари сматрају да ће прије пријема нових кандидата проћи најмање десет година.

Поред Србије, још четири земље су кандидати за приступ Исланд, Турска, Црна Гора и Македонија.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *