Вијести, Свијет

Орбан: Ера колонизације је готова

013043

Предсједник мађарске владе Виктор Орбан жестоко се у говору у парламенту обрушио на банке и велике мултинационалне корпорације.

Мађарски премијер Виктор Орбан појачао је данас своју реторику против банака и великих мултинационалних фирми, поручивши им у парламенту да је ера ‘колонизације’ и великих профита готова.

Педесетогодишњи Орбан, чију странку у првој половини идуће године чекају парламентарни избори, рекао је да очекује нове сукобе када његова влада проведе смањења цијена енергије за домаћинства и изврши притисак на банке да помогну онима који су се задужили у страној валути.

Орбан оптужује ЕП за методе у совјетском стилу

‘Мађарска је независна, суверена држава’, рекао је Орбан на почетку јесењег засједања парламента, представљајући план рада за предстојеће раздобље. ‘Ера колонизације је готова. Смањења цијена комуналија, укидање зајмова с валутном клаузулом и спашавање породица и њихових домова нама су национална питања’, додао је.

‘Банке и велике компаније које уживају монопол у Мађарској морају се навикнути на нову ситуацију’, рекао је Орбан. ‘Навикле су бити снажне, а социјалистичке владе клањале су се пред њиховом моћи. Али сада смо ми снажнији и они се морају прилагодити Мађарима, а не обрнуто.’

Орбан је својим неуобичајеним буџетским мјерама циљао углавном банке и стране компаније, изазвавши критике у иностранству. Њима је успио скинути Мађарску с пописа држава с прекомјерним дефицитом на којем је била девет година.

Он истиче да је спасио Мађарску од краха који је доживјела Грчка и да је поставио солидне темеље мађарским финансијама, али његови критичари упозоравају да је пољуљао повјерење инвеститора.

Након што је прошли мјесец отплатила дугове ММФ-а из програма спашавања 2008., Мађарска је, истакнуо је, учинила заокрет и идуће године очекује раст. ‘Отплативши зајам, прекинули смо константни притисак којим су нам међународне финансијске организације покушавале наметнути политике штедње’, рекао је.

Орбан је рекао да влада идуће године очекује раст од два посто БДП-а. Аналитичари очекују да ће мађарска привреда расти 1,5 посто.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *