Вијести, Свијет

„Операција Дебаљцево“ – почетак присиљавања Кијева на мир

ВОЈНИ ВРХ ДОЊЕЦКЕ РЕПУБЛИКЕ ОБЈАВИО ДА СУ ЊЕГОВЕ СНАГЕ УШЛЕ У НИКИШИНО

  • Украјинци покушали да контраударом поврате Угљегорск, али је њихов батаљон „Донбаса“ упао у заседу
  • Командант украјинског пука „Ајдар“ Андреј БИЛЕЦКИЈ: Све иде ка војном уништењу наше земље. И ка потписивању неких капитулантских услова. У овом или оном виду. А да се то не би догодило – морамо жешће ратовати. Морамо створити комплетан систем фортификација, обавити пуну мобилизацију и пребацити на фронт резервне јединице и технику
  • Политички аналитичар Дмитриј ЏАНГИРОВ: „Ако армија Доњецке Републике узме у клешта Дебаљцево – Кијев ће морати да пође на уступке и да пристане на услове Доњецка и Луганска. Та операција је у функцији присиљавања на мир. Са Дебаљцевом у „котлу“ – Украјина неће имати други избор него да прихвати услове који јој буду наметнути“

        У СТРАХУ од потпуног опкољавања, украјинске снаге покушавају да изведу контраудар из Дебаљцева и да поврате Угљегорск.

        Украјински напад на Угљегорск предводи командир батаљона „Донбас“ Семјон Семенченко који је јавио Кијеву да је пробио одбрану „сепаратиста“ на неколико места и да се „тешке борбе“ воде на прилазима том граду и на његовј периферији.

        Само два сата касније, познати украјински добровољац Алексеј Мочанов јавио је са „лица места“ да је „Донбас“ упао у заседу на путу Дебаљцево-Угљегорск и да од контранапада нема ништа.   

        Украјинци су – да би „развукли снаге противника“ – поново почели да туку Стаханов и Первомајск чија је једина „кривица“ што је у близини Дебаљцева и града Попаснаја за који још трају борбе.

        Војни врх Доњецке Републике тврди да Украјинци „нигде нису прошли“. А да су још борци Доњецке Републике – у контраудару – успели да уђу у суседни мањи град Никишино и да тако на још једној „тачки“ украјинским снагама „зађу иза леђа“.

        Жестоке борбе воде се и за Чернухино. У офанзиви су борци Доњецке Републике. Према исказима сведока, „обе стране пуцају свим што имају на располагању“.

        Украјинци признају да су у овој борби већ имали пет погинулих и 11 рањених. Признали су и да је део њихове 128-ме бригаде напустио положај код Чернухина.

        Одреди ДНР су – како је саопштио Едуард Басурин – напредовали и у борбама (трају већ данима) за град Авдејевку и насеља Марјинка и Пески.

   „Како сада ствари стоје на фронтовима, све ће се завршити потпуним војним поразом Украјине“ – оценио је командант украјинског пука „Ајдар“ Андреј Билецкиј.

        Чак је подвукао: „Све иде ка војном уништењу наше земље. И ка потписивању неких капитулантских услова. У овом или оном виду. А да се то не би догодило – морамо жешће ратовати. Морамо створити комплетан систем фортификација, обавити пуну мобилизацију и пребацити на фронт резервне јединице и технику“.

        Није, међутим, Билецки једини који сматра да ће се кијевски режим, којим диригују Американци, врло брзо суочити са многом већим и озбиљнијим проблемима.

Припадници батаљона „Восток“

Припадници батаљона „Восток“

„Ако армија Доњецке Републике узме у клешта Дебаљцево – Кијев ће морати да пође на уступке и да пристане на услове Доњецка и Луганска. Та операција је у функцији присиљавања на мир. Са Дебаљцевом у „котлу“ – Украјина неће имати други избор него да прихвати услове који јој буду наметнути“ – оценио је политички аналитичар Дмитриј Џангиров.

Поготово што ће се – наглашава Џангиров – са опкољавањем Дебаљцева армијама ДНР и ЛНР – отворити пут за напад на Лисичанск и Краматорск.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *