Вијести, Свијет

Оланд у посети Америци

Председник Француске Франсоа Оланд стигао у тродневну посету Вашингтону. Оланд је изјавио да су САД и Француска заједно у борби против тероризма. Амерички председник Барак Обама дочекао Оланда у Белој кући хвалећи трајно савезништво двеју земаља.

Сједињене Америчке Државе и Француска заједно су у борби против тероризма и претње ширења оружја за масовно уништење и хемијског оружја, изјавио је по доласку у тродневну посету Вашингтону француски председник Франсоа Оланд.

Оланд и Обама

Оланд и Обама

Оланд је, такође, рекао да заједно са америчким председником Бараком Обамом ради на решавању блискоисточне кризе, укључујући ситуацију у Сирији и развој догађаја у Африци, пренео је Франс прес.

Такође, како је навео, Париз и Вашингтон заједно раде на решавању питања глобалног отопљавања и климатских промена.

Асошијетед прес преноси да је Обама поздравио Оланда у Белој кући, хвалећи узорно „трајно савезништво“ двеју земаља. У част Оланда испаљен је 21 почасни плотун, наводе агенције.

„Дугујемо за слободу једни другима“, рекао је Обама.

„Као генерације пре нас, сада имамо задатак не само да очувамо трајно савезништво већ и да га обновимо у складу са данашњицом“, рекао је председник САД, истичући да ниједна држава не може сама да се бори против актуелних изазова.

После свечаног дочека, председници двеју земаља повукли су се на разговор чије ће теме укључивати Иран, Сирију, растући екстремизам на северу Африке, наводи америчка агенција, додајући да је за касније за госта из Француске приређена свечана вечера на којој ће присуствовати више од 300 званица.

АФП наводи да је међу вероватним темама разговора и украјинска политичка криза, као и трговинско и инвестиционо партнерство САД и ЕУ.

Председници ће се, како је најављено, после разговора у Белој кући обратити новинарима.

Ово је прва посета једног француског председника за последње 22 године, након што је у Вашингтону у државној посети боравио Жак Ширак, а АП истиче да је до дуго очекиване посете дошло усред спекулација о проблемима у Оландовом приватном животу.

Оланд је прошлог месеца везу са „првом дамом“ Валери Трирвелер, након што је објављено да има везу са једном глумицом, а у Вашингтону се појавио без пратње, наводи америчка новинска агенција.

Медији извештавају да ће се у оквиру јачања економских односа Париза и Вашингтона, француски председник срести са челницима великих америчких компанија – УПС, „Пепси“, „Ситигруп“, „Џенерал моторс“ а завршног дана посете у Сан Франциску у Калифорнији са руководиоцима интернет компанија Гугл, Фејсбук и Твитер, као и са француским привредницима који послују у САД.

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *