Вијести, Свијет

Оланд подржао Тускову иницијативу да ЕУ формира и своју „енергетску унију“

ВОЛЕЛИ БИ ДА СМАЊЕ ЗАВИСНОСТ ЗЕМАЉА ЕУ ОД ИСПОРУКА РУСКОГ ГАСА И НАФТЕ

ПРЕДСЕДНИК Француске Франсоа Оланд подржао је иницијативу пољског премијера Доналда Туска о стварању општеевропске енергетске уније, саопштила је агенција Франс Прес.

У заједничкој изјави француског председника и пољског премијера наглашава се да имају намеру да промовишу план стварања енергетске уније који би Европу учино „независнијом, сигурнијом и уједињенијом у енергетској политици“.

Лидери Француске и Пољске имају намеру да овај предлог ставе на расправу самита Европског савета који треба да се одржи у јуну ове године. Пољски премијер је истакао да је иницијативу већ подржао шеф Европског савета Херман ван Ромпеј.

Туск је предлог о стварању општеевропске енергетске уније, која би смањила зависност земаља ЕУ од испорука руског гаса и нафте, исказао у ауторском тексту који је објавио Financial Times.

Пољски премијер истиче да Русија – као главни испоручилац гаса Европи – тренутно има могућност да диктира цене испоручене сировине, као и њихове количине.

Туск мисли да европски политичари – да би се успешно носили овом са овим проблемом -, треба да створе јединствени механизам и као пример навео агенцију Euratom која купује уран за нуклеарке у земљама ЕУ.

Пољски премијер је предложио шест принципа на којима би требало да се базира општеевропска енергетска унија. Поред стварања јединственог механизма за потписивање транспарентних гасних уговора на које неће утицати нетржишни фактори, учесницима уније мора бити гарантована подршка у случају настанка ванредних ситуација каква би, на пример, била престанак испорука гаса из РФ.

Да би остварили тај задатак, власти ЕУ морају развијати енергетску инфраструктуру и у пуној мери користити друге енергенте и руде – као што су угаљ и гас из шкриљаца. Осим тога, предложена унија мора диверсификовати испоруке енергената.

Франсоа Оланд и Доналд Туск

Франсоа Оланд и Доналд Туск

У вези са тим, Туск је препоручио да се пажња усмери на гасна тржишта САД и Аустралије.

Г. Ш.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *