Вијести, Свијет

ОеСД учествовала у подмићивању на Косову?

250px-Rep_kosovo_passport-212x300

Аустријска државна штампарија (ОеСД) негира тврдње некадашње посреднице у пословању на Косову да је активно учествовала у подмићивању у вези посла штампања косовских пасоша.

Главна оптужена у афери око косовских пасоша и ОеСД Натали В., према протоколу саслушања, које је објавио “Коха Диторе”, тврдила је да ОеСД није само знао о пракси плаћања мита, већ да је исту подстицао.

ОеСД је 2011.победила на тендеру за израду 200.000 косовских пасоша и испоруку машина за штампање у вредности од 14,13 милиона евра.

Од јесени те године Аустријанци су почели да испоручују пасоше и опрему, а Министарство унутрашњих послова Косова уплатило је паре. Према ОеСД уплаћено је за 1,4 милиона евра мање, те се обратила Еулексу за помоћ.

Пословање на Косову у међувремену је сторнирано због спора. Натали В. тврди да је шеф продајне службе ОеСД стајао иза плаћања мита. Она је казала да јој је он наложио да стотине хиљаде евра, од новца који је уплатило косовско министарство, уплати на рачуне више фирми.

Тако је, наводно, добила налог да уплати 200.000 евра на рачун фирме “Пирро СХПК”, 100.000 евра на “НГА консалтинг Басхкепуним”, 100.000 евра на рачун једне фирме која се бави керамиком и 20.000 евра за фирму “Констракшион Бетон”.

Она је навела, током саслушања од стране Еулекса, да је потом службеник ОеСД пријавио да је 1,4 милиона евра украдено, након што су екстерни ревизори почели да проверавају биланс штампарије, а он није могао да се правда.

Натали В.даље тврди да је исплатила 475.000 евра у међувремену отпуштеном службенику косовског министарства Беснику Б. и да су се око те своте договорили ОеСД и лице којем је дала новац.

Према њеним речима представник ОеСД чак је једном присуствовао исплати Беснику Б.

ОеСД одбацује ове тврдње, указујући да немају никакве основе. Дитер Ридлингер-Баумгартнер из ОеСД, бечком дневнику “Стандард” је рекао да “ОеСД и њени службеници су саслушани као сведоци, и нити једног тренутка нису били вођени као оптужени. ОеСД с тим у вези је позвана пред међународну арбитражу у Паризу као подносилац тужбе”.

У међувремену је пронађено седам особа које Еулекс сматра оптуженима у овој афери, у којој се истрага наставља.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *