Вијести, Свијет

Одбрана Доњецка до смрти

Украјинске снаге све брже напредују ка сједишту проруских активиста у Доњецком региону. Наоружани мушкарци на барикадама у Буденовску кажу да су спремни да бране Доњецк „до смрти“. Опасност пријети и Луганску.

Недјељама је група наоружаних активиста контролисала возила која су долазила у Буденовск и напуштала овај град на истоку Украјине. Ипак, свјесни су да ће ускоро доћи вријеме за борбу – пресудни сукоб са украјинском војском који ће одлучити о судбини Доњецког региона, пише британски Телеграф.

Биће то коначна одбрана Доњецка, тврди бивши рудар у маскирној униформи.

„Тенкови не раде у граду. Бићемо на сваком ћошку, на сваком прозору. Бенг!“, додаје снајпериста.

Иако је такву борбу тешко замислити у Европи у 21. вијеку, све је извјесније да ће до ње доћи. Украјинска војска ефикасно уништава везе између пунктова проруских активиста и канала снабдијевања на истоку земље – све до границе са Русијом.

Украјинске снаге имају предност и у броју људи и у наоружању. Проруских активиста вјероватно нема више од око 20.000 и то највише у Доњецку, наводи Телеграф.

„Сваки човјек има бомбу,“ каже тридесетједногодишњи водоинсталатер из редова проруских активиста. Истиче да ће се активисти у Бундовску борити за своју земљу, а не за Москву.

„Када битка почне нико неће дозволити себи да буде жив заробљен“, каже овај повратник у село на истоку Украјине.

Опасност не пријети, каже, само њима, оружаним групама које се сукобљавају са украјинском војском, већ и онима који их подржавају, који их снабдијевају храном, водом.

„Ако сада одустанемо, сви ће они бити заклани или претворени у робове“, истиче овај активиста.

Телеграф наводи да је узрок оваквих ставова проруских активиста медијска пропаганда коју контролише Кремљ, а по којој су украјински војници подигли концентрационе логоре у којима убијају активисте и продају њихове органе.

Прошло је скоро четири мјесеца од када су проруски активисти у доминантно руском региону Доњецк покренули „оружану побуну“ против власти у Кијеву.

У тренутку када почетничке побједе јењавају, предсједник Украјине Петро Порошенко обећава да ће до парламентарних избора на јесен сломити „терористички устанак“.

Уколико украјинска војска преузме контролу над територијом на којој је 17. јула, усљед гранатирања, пао малезијски путнички авион, Доњецк би био опкољен, а тиме и угрожене и самопроглашене „народне републике“ Доњецк и Луганск.

Прије само неколико дана један од вођа активиста Игор Гиркин саопштио је да је Доњецк званично у „стању опсаде“. Његов пријатељ, „народни гувернер“ Павел Губарев обећава нови Стаљинград уколико Кијев крене на град.

Гранатирање у Доњецкој области, нарочито на периферији гдје су проруски активисти подигли пунктове, је свакодневно. Међутим, гранате падају и на руску територију.

У суботу је из Украјине испаљено девет граната, које су експлодирале недалеко од села Митјакинска, у региону Ростов у Русији. Према наводима агенција, није било ни жртава ни материјалне штете.

Проруски активисти у Доњецку / Фото: АП

Проруски активисти у Доњецку / Фото: АП

У међувремену је пронађено још остатака људских тијела и личних ствари на мјесту пада малезијског авиона са 298 путника и чланова посаде.

Иако је потрага званично прекинута због гранатирања у близини мјеста пада авиона на истоку земље, шеф међународне мисије Питер-Јап Алберсберг рекао је да је његов тим од 70 холандских и аустралијских истражитеља ипак трагао за погинулима.

Према његовим ријечима, потрага за остацима још око 80 жртава на површини од 20 километара квадратних, могла би да потраје недјељама.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *