Вијести, Свијет

Обама за преиспитивање односа са Русијом

031981

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је данас да ће преиспитати односе са Русијом због све већег броја питања око којих се те две свјетске силе не слажу, додавши ипак да би било погрешно бојкотовати предстојеће Зимске олимпијске игре у руском граду Сочију.

Конференција за штампу у Белој кући, на којој је Обама коментарисао руско-америчке односе, одржана је само два дана након што је предсједник САД отказао планирани сусрет са руским предсједником Владимиром Путином сљедећег мјесеца у Санкт Петерсбургу.

Обама је навео да је нови Путинов мандат на мјесту предсједника Русије прошле године значио и „више антиамеричке реторике са руске стране, која се ослања на неке старе стереотипе из времена Хладног рата између САД и Русије“, пренела је агенција АП.

„Покушао сам да подстакнем господина Путина да по тим питањима размишља напредније, а не назадније, али је успјех био дјелимичан“, навео је амерички предсједник и додао да је одлучио да откаже састанак са Путином зато што се „Русија није помјерила“ по питању већег броја тема, око којих би САД вољеле да је био постигнут напредак.

Он је истакао да је један од разлога за отказивање састанка, али не и једини, његово незадовољство у вези тога што је званична Москва одобрила привремени азил одбјеглом бившем сараднику америчке Централне обавјештајне агенције Едварду Сноудену.

„Мислим да је та најновија епизода само једна од све већег броја неслагања у посљедњих неколико мјесеци, а која се тичу Сирије, као и питања људских права, па је вјероватно добро да сада направимо паузу, поново процијенимо у којем се правцу Русија креће, који су наши кључни интереси и да промијенимо односе тако да они буду добри за САД, а надам се и за Русију“, истакао је Обама.

Амерички предсједник је додао како нико не може да очекује да се двије стране сложе око свих питања и да се разлике не могу у потпуности замаскирати, али је рекао да је сарадња између САД и Русије важна.

„Гдје је могуће, наставићемо да сарађујемо са Русијом, а гдје има разлика у ставовима, јасно ћемо их изнијети“, навео је Обама.

Кад је ријеч о личном односу са Путином, Обама је рекао да нема лош лични однос са Путином.

„Кад разговарамо, ти разговори су отворени. Често су и конструктивни. Путин можда има тај став да изгледа као клинац у задњој клупи у школи, који се досађује. Али истина је да су наши разговори често веома продуктивни.“

Обама је рекао да би било погрешно бојкотовати Зимске олимпијске игре у руском граду Сочију зато што је званична Москва увела нови закон против хомосексуалне пропаганде, упркос фрустрацијама око неслагања са Русијом око тог и других питања.

Нови руски закон о забрани геј пропаганде „никог није увредио више него мене“, истакао је Обама али је додао да амерички спортисти напорно тренирају и да не би било праведно одузети им шансу да се такмиче на Олимпијским играма у Сочију у фебруару сљедеће године.

Амерички лидер је указао да је најбољи начин за борбу против тог закона да геј спортисти остваре успјех на играма у Сочију.

„Једна од ствари којима се стварно радујем је да неки хомосексуални спортисти можда кући донесу злато, сребро или бронзу, што мислим да би много значило за одбацивање ставова који се могли чути против хомосексуалаца. Ако Русија нема спортисте који су геј или лезбејке, то ће вјероватно ослабити њихове тимове.“

Руски званичници су навели да ће се закон против хомосексуалне пропаганде примјењивати и током одржавања игара. Неке јавне личности у САД су позвале на бојкот Олимпијаде у Сочију, у знак протеста због примјене поменутог закона.

Кад је ријеч о питању надзора комуникација, Обама је најавио да ће затражити реформу програма обавјештајног надзора Интернета и телефонских комуникација, који су посљедњих мјесеци изазвали бурну полемику на јавној сцени САД.

Обама је истакао да ће бити успостављен већи надзор над програмима које спроводи Национална безбједносна агенција (НСА) и као један од примјера навео увођење спољне комисије састављене од бивших обавјештајних званичника, представника организација за заштиту људских права и правника који ће пратити све детаље програма.

„Није довољно да само ја као предсједник вјерујем у те програме, већ амерички народ треба у њих да вјерује такође“, рекао је Обама у обраћању новинарима у Бијелој кући.

Амерички лидер је истакао да Сноуден није патриота због тога што је открио програме које користи влада за надзор на Интернету. Он је казао да је затражио реформу програма тајног праћења прије него што су у јуну објављени детаљи из документације коју је Сноуден доставио новинарима.

Обама је новинарима рекао да је оно што је Сноуден објелоданио само подстакло бржи и енергичнији одговор.

Безбједносне и обавештајне агенције ће, како је најавио, направити и своје веб сајтове на којима ће подробније јавности представити свој рад и циљеве разних програма које спроводе. „Ми треба и морамо да будемо транспарентнији“, додао је Обама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *