Вијести, Свијет

Обама: САД ће наставити да шпијунирају стране владе

Обавештајне службе САД наставиће да шпијунирају стране владе, рекао је амерички председник Барак Обама у интервјуу немачкој телевизији ЗДФ. Обама је рекао да је зауставио шпијунирање лидера пријатељских земаља као и да неће да дозволи да надзирање наруши његове односе са немачком канцеларком Ангелом Меркел, пренела је агенција АФП.

Барак Обама

Барак Обама

„Наше обавештајне агенције, као и немачке обавештајне агенције и обавештајне агенције било где, наставиће да буду заинтересоване за намере влада широм света. То се неће променити“, рекао је Обама у интервјуу који је у суботу емитован.

„И нема смисла у постојању обавештајне службе ако сте ограничени на теме о којима можете прочитати у Њујорк Тајмсу или Шпигелу“, нагласио је Обама.

Обама је рекао да је суштина обавештајног посла у томе да сазна шта народ мисли и ради.

Амерички председник је рекао да неће да допусти да шпијунирање поквари његов „пријатељски и поверљив“ однос са немачком канцеларком.

„Не желим да доведем у опасност тај однос применом механизма надзора који би на било који начин угрозио врсту комуникације и поверење које имамо једно у друго“, рекао је Обама.

„Оно што могу да кажем је: све док сам ја председник Сједињених Америчких Држава, канцелар Немачке неће морати да брине о томе“, истакао је Обама.

Односи званичног Берлина и Вашингтона су погоршани после открића бившег обавештајца Едварда Сноудена да је америчка Национална безбедносна агенција (НСА) прислушкивала милионе телефона и имејл налога америчких грађана, али и људи у иностранству, као и страних државника међу којима је и Меркелова.

Америчка обавештајна служба је свој рад бранила борбом против тероризма и прикупљањем података о безбедносним активностима против САД.

Процене кажу да је Сноуден однео око 1,7 милиона поверљивих фајлова агенције НСА и да је до сада медијима открио само део података које има.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *