Вијести, Свијет

Обама: Републиканци нас уводе у рецесију

Barak-Obama

Блокирајући усвајање буџета, републиканци прете да изазову рецесију и нову економску кризу, поручио амерички председник Барак Обама. Према новим анкетама, 70 одсто Американаца сматра да републиканци нису у праву.

Амерички председник Барак Обама каже да републиканци прете да изазову рецесију и нову економску кризу, због тога што, противећи се финансирању закона о здравственом осигурању (Обамакер), блокирају усвајање буџета.

Обама је спреман да преговара с републиканцима о разним питањима, укључујући и Обамакер, али не под претњом блокаде или банкрота владе САД.

У обраћању новинарима у Белој кући, Обама је потврдио да је разговорао са првим човеком републиканаца у Конгресу Џоном Бејнером и позвао представнике његове странке да изгласају буџет без условљавања.

Бејнеру је рекао да је спреман да разговара и о приоритетима републиканаца, али не под претњом „економског хаоса“.

„Не можете да кажете ‘у случају да ми не дате оно што су бирачи одбили на прошлим изборима ја ћу довести земљу у рецесију’, рекао је Обама, алудирајући на понашање републиканаца.

Обама је реторички запитао шта би било да су демократе запретиле да ће уништити глобалну економију ако не буде усвојен њихов закон о контроли продаје оружја у Америци.

Тражећи од представника Републиканске партије да подржи усвајање буџета и продужење лимита за задуживање, Обама је навео да оправдања да се то не уради више нису довољна.

Обама је рекао да води битку око буџета, али да не може дозволи да изнуда буде део америчке демократије.

Председник САД је рекао да је због блокаде владе већ отказао пут у Азију ове недеље и додао да блокада владе угрожава кредибилитет САД у свету.

Према најновијој анкети Еј-Би-Си њуза и Вашингтон поста, чак 70 одсто Американаца сматра да републиканци нису у праву када је у питању буџетска криза, што је за седам одсто више него прошле недеље.

Истовремено, Обама је достигао натполовичну већину оних који не подржавају његов рад – 51 одсто.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *