Вијести, Свијет

Обама одобрио војну помоћ терористима у Сирији

nato-sad

Увођење зоне забрањених летова изнад Сирије немогуће без одлуке Савета безбедности УН; тврди Француска. За сада, та опција није “на столу”. 

13.37 – Тврдње Американаца о употреби хемијскох оружја у Сирији су “караван лажи”, тврди Дамаск.

Тврдње Беле куће да су снаге сиријског председника Сирије Башара eл Асада користиле хемијско оружје у тој земљи су фабриковане, тврди председник комитета за спољну политику доњег дома руског парламента Алексеј Пушков.

САД за зону забране лета над Сиријом

У оквиру предлога о војној помоћи сиријским побуњеницима САД предвиђа и увођење ограничене зоне забране лета над камповима за обуку сиријских побуњеника, пише Вол стрит џурнал.

Та зона протезала би се на 40 километара територије Сирије и спроводили би је амерички војни авиони из Јордана наоружани ракетама дугог домета ваздух-ваздух, наводи лист, позвајући се на неименованог америчког званичника.

Амерички званичници сматрају да је зона забране лета неопходна за успостављање кампа за обуку побуњеника.

Пушков сугерише да би Сједињене Државе могле то да искористе како би оправдале уплитање у конфликт између званичних снага и побуњеника у Сирији.

“Информације да је Асад употребио хемијског оружја су фабриковане на истом месту где и лажи о томе да је Садам Хусеин поседовао оружје масовног уништења”, написао је Пушков на Твитеру.

“Обама је кренуо истим путем као и Џорџ Буш”, додао је Пушкин.

Истовремено, Обама је одобрио снабдевање сиријских побуњеника оружјем, за почетак пешадијским наоружањем и муницијом, јављаБлумберг.

Један неименовани званичник САД, међутим, тврди да је одлука о наоружавању опозиције донета пре због губитака опозиције на бојном пољу, него због америчке потврде о коришћењу хемијског оружја у Сирији.

Тај званичник је рекао да се наоружавање сиријских побуњеника тешким оружјем још разматра, због страха да би оно могло да падне у руке терориста.

Блумберг наводи да је Обамин однос према Сирији промењен пошто је помоћ Русије, Ирана и Хезболаха Асадовом режиму променила однос снага на терену и то на штету устаника.

Puskov-TvitТвит Алексеја Пушкова

 

“Потребна је брза реакација, имајући у виду ситуацију на терену, јер смо сведоци тога да су Иран и Хезболах појачали учешће у Сирији”, рекао је заменик Обаминог саветника за националну безбедност Бен Родс.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поздравио је то “јасно саопштење” САД, али није споменио никакав јасан одговор НАТО на њега, навео је Ројтерс.

Расмусен подсећа да је међународна заједница јасно рекла да је било каква употреба хемијског оружја у Сирији неприхватљива и да представља кршење међународног закона.

“Ово је питање које веома забрињава”, закључује Расмусен, који сматра да је за сиријски сукоб најбоље политичко решење.

Према Расмусену, сиријска влада хитно треба да омогући тиму УН да истражи извештаје о употреби хемијског оружја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *