Вијести, Свијет

Новa битка за Триполи?

Libija-demonstranti

Најмање 13 особа убијено, а 130 рањено када су паравојне снаге пуцале на демонстранте, који су тражили да се та милиција повуче из Триполија. Демонстранти отишли по оружје и вратили се на улице.

Убијено најмање 13 особа, а 130 је повређено када су припадници паравојних снага отворили ватру на демонстранте, jaвила државна телевизија. Министар одбране отказао посету Јордану због нереда.

На учеснике протеста, којих је било више хиљада, отворена је ватра из аутоматског оружја, ручних ракетних бацача и тежег оружја.

Очевици наводе да су потом демонстранти отишли по оружје и вратили се на улице, због чега су вечерас могући нови сукоби.

Либијски муфтија тражио је од демонстраната да окончају протест и поручио да је на влади одговорност да уклони наоружане групе из Триполија.

Од пада режима Моамера eл Гадафија 2011. године, стотине наоружаних група, од којих многе плаћа влада, практично контролишу Либију, и међусобно су поделиле зоне утицаја.

Демонстранти су протестовали од џамије у центру Триполија до седишта паравојне формације из града Мисурате која делује и у Триполију. Носили су државне и беле заставе, узивкујући „Хоћемо војску, хоћемо полицију!“.

Када су дошли до зграде где је оружана група из Мисурате, њени припадници су изашли и запуцали у масу из аутоматског оружја, ручних ракетних бацача и противавионских топова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *