Вијести, Свијет

Ноам Чомски: Путинова позиција на међународној арени апсолутно је разумна

АМЕРИЧКИ ЛИНГВИСТА, ПОЛИТИЧКИ ПУБЛИЦИСТА И ФИЛОЗОФ УВЕРЕН ДА ЈЕ НОВИ ХЛАДНИ РАТ МОГУЋ

         РАЗНИ људи се према Владимиру Путину могу односити различито, али је његова позиција на међународној арени апсолутно разумна – оценио је Ноам Чомски.

         Велики амерички лингвиста, политички публициста и филозоф истовремено је упозорио да је сасвим могућ нови хладни рат између Вашингтона и Москве:

         „После државног преврата у Украјини, нове власти су почеле да раде на добијању улазнице за НАТО. То је савршено неприхватљиво за сваког руског лидера. То је као да се Варшавском пакту прикључила Јужна Америка, а да у њега сада још теже да уђу Мексико и Канада”.

         Чомски је подсетио да се Михаил Горбачов сагласио са уједињењем Немачке. Нагласио је да је то – историјски гледано – била „задивљујућа концесија” иако је НАТО тада Москви обећао да ни на корак неће померати на Исток, при чему са имала у виду бивша Источна Немачка.

Ноам Чомски

Ноам Чомски

„Када се алијанса проширила на Источну Немачку, Горбачов је побеснео. Вашингтон му је поручио да је то било само усмено обећање. То је значило: ако сте били толико глупи да са нама правите џентлменске споразуме – то је ваш проблем. Када је на власт дошао Клинтон – НАТО се проширио до самих граница Русије. А сада алијанса иде још даље – чак у Украјину која се налази у самом центру руских геостратешких проблема. То је веома озбиљно” – подвукао је Чомски.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *