Вијести, Регион

Драгоцјено благојезичког јединства

Бањалука – Стање српског језика није ни најмање задовољавајуће, већ је прилично забрињавајуће, прије свега због великог броја латиничних назива свуда око нас. То сведочи о томе да немамо ваљан однос према једном делу језичког наслеђа, то јест, према ћирилици.

Рекао је ово предсједник Матице српске из Новог Сада Слободан Станић на промоцији првог ијекавског издања “Правописа српског језика”, која је одржана у сриједу увече у Академији наука и умјетности Републике Српске у организацији Друштва Матице српске у Српској у Бањалуци.

Правопис је објавила Матица српска из Новог Сада у сарадњи са Представништвом РС у Србији, а сачинио га је ауторски тим Митар Пешикан, Јован Јерковић и Мато Пижурица.

– Екавица и ијекавица су два изговора српског језика које би требало нормативно регулисати, како би се на нашем јединственом говорном и културном подручју равноправно употребљавали и један и други изговор – рекао је Станић.

Он је додао да би требало да имамо развијен осјећај за љепоту и екавице и ијекавице, што је врло важно, прије свега, за језичко јединство српског народа.

– Ијекавско издање Правописа изузетно је важан инструмент српске језичке политике који је недостајао на ијекавском простору. Ми у Матици српској ћемо настојати да цели ијекавски простор добије ову драгоцену књигу – истакао је Станић и нагласио да је она, прије свих, најпотребнија у школству и медијима.

О значају Правописа на промоцији у Бањалуци говорили су и угледни лингвисти Слободан Реметић и Милорад Телебак.

– Мој идеал је да имамо исте уџбенике на јединственом српском језичком и културном простору, као што, на примјер, имају Нијемци. Њихови уџбеници се употребљавају још и у Аустрији и Швајцарској. Тако бисмо се и ми требали угледати на њих, односно да наши ђаци имају измијешане уџбенике, што значи да садрже текстове и на екавици и на ијекавици – рекао је Слободан Реметић.

Драгоцјено благојезичког јединства

Драгоцјено благојезичког јединства

Нагласио је да је то неопходно и због књижевности, јер су многи писци са ијекавског говорног подручја писали екавицом и обрнуто.

Граматика и рјечник

Предсједник Друштва Матице српске у РС Младен Шукало рекао је да ће сљедећи корак бити прилагођавање урађене нормативне граматике српског језика за ијекавски простор, те припремање и објављивање једнотомног матичног Речника српског језика за РС под називом Рјечник српског језика.

– Тиме би био заокружен основни предуслов да имамо темеље на основу којих можемо да водимо бригу о нашем језику у јавној употреби – истакао је Шукало.

Извор: Глас српске / 17.04.2015 08:09 | Мирна Пијетловић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *