Вијести, Свијет

Њемачка тражи одговоре за прислушкивање Меркелове

032972

Након сазнања да је Америка прислушкивала мобилни телефон Ангеле Меркел, Гвидо Вестервеле позвао на разговор амбасадора САД у Берлину Џона Емерсона.

Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле је, послије сазнања да су Американци прислушкивали мобилни телефон чак и канцеларке Ангеле Меркел, позвао на разговор амбасадора САД у Берлину Џона Емерсона, што је, како оцјењују аналитичари, у њемачко-америчким односима необичан чин.

„Вестервеле ће се лично срести са амбасадором“, преноси њемачки политички недјељник Шпигл сазнања из Министарства спољних послова, а аналитичари кажу да то показује са колико озбиљности њемачка влада схвата цијели случај прислушкивања.

Њемачке политичке партије су поводом сазнања да су Американци прислушкивали телефон Меркелове, реаговале критички, биле су бијесне и узнемирене, захтијевајући од својих трансатлантских партнера свеобухватно објашњење целог случаја, који, како се оцјењује, прети да изазове дипломатску кризу у билатералним односима.

„Ако се потврди да је то што смо чули тачно, онда би то било заиста лоше“, рекао је министар војни, Томас де Мезијер, о коме се говори као једном од министара и у будућем сазиву њемачке владе.

„Американци јесу и остају наши најбољи пријатељи, али тако не иде“, нагласио је Де Мезијер телевизији АРД и додао да је он, лично, полазио од тога да се његов мобилни телефон прислушкује, али да није рачунао на Американце.

Њемачка влада је добила информације да су америчке обавештајне службе прислушкивале мобилни телефон Меркелове, саопштио је јуче њен портпарол Штефан Зајберт.

„Канцеларка је телефонирала предсједнику САД Бараку Обами и јасно му ставила до знања да се недвосмислено противи таквој пракси, и да, уколико би се потврдило да је то тачно, то би било потпуно неприхватљиво“, наводи се у Зајбертовом саопштењу.

У међувремену, Обама је пружио Меркеловој уверјавања да САД не надзиру њене комуникације, али Бијела кућа није негирала извјештаје да су америчке обавјештајне службе у прошлости прислушкивале њен мобилни телефон, јавио је АФП.

„Предсједник је дао увјеравања канцеларки да је САД не прислушкују и да то ни убудуће неће чинити“, рекао је портпарол Бијеле куће Џеј Карни.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *