Вијести, Регион

Дачић: Јужни ток крајем 2013.

033754

Изградња Јужног тока, који је за Србију пројекат од националног значаја, треба да почне до краја ове године, потврдио је премијер Србије Ивица Дачић.

Он је најавио посјету предсједника Управног одбора Гаспрома Алексеја Милера Србији крајем октобра, са којим ће се разговарари о том пројекту.

Јужни ток је проглашен у Србији за пројекат од националног значаја, и иде се ка његовој реализацији и техничке припреме за почетак радова су току, рекао је Дачић новинарима у Рафинерији Панчево, гдје је са комесаром за питање енергетике ЕУ, Гинтером Етингером, и генералним директором Нафтне индустрије Србије, Кирилом Кравченком, обишао то постројење.

„Наш циљ је да до краја 2013. отпочнемо са радовима“, рекао је Дачић и подсјетио да је Јужни ток велики регионални пројекат и да је вриједност радова у Србији на том гасоводу процијењена на 1,7 милијарди евра.

Поводом ситуације у Србијагасу, Дачић је поновио да се у влади расправљало како да се ријеши тај „зачарани круг“, јер је то, како је рекао, „ипак предузеће, а не проточни вентил, гдје ће свако да добија гас а да га не плаћа“.

Он је нагласио да треба одвојити двије ствари када је ријеч о Србијагасу, прецизирајући да ако је неко радио незаконито, треба да одговара, али ако постоји неки други системски проблем који подразумијева искључење дотока гаса великим фирмама, школама и болницама, о њима треба отворено и озбиљно разговарати.

Та два сегмента, како је рекао Дачић, не се могу раздвајати. Он је додао да ником није у интересу да постоји оваква ситуација у Србијагасу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *