Вијести, Свијет

Никад нећу допустити да Сирија постане Западна марионета

Сиријски предсједник Башар ел Асад дао је ове недеље велики интервју за француски лист Пари Мач(http://www.parismatch.com/Actu/International/Our-Interview-with-Syrian-President-Bashar-al-Assad-661984, Paris Match) те се притом осврнуо на низ кључних питања везаних уз тренутни рат у Сирији који се већ проширио и на Ирак.

Башар ел Асад: Останак на власти ми није приоритет, али никада нећу допустити да Сирија постане Западна марионета

Истакнуо је како се тероризам „извози“ из Еуропе према Блиском истоку, нарочито из Француске. Нагласио је како се сиријска војска против тог тероризма бори од самог почетка.

„Чак и у првим данима смо се суочавали с тероризмом“, рекао је одговарајући на питање да ли се сукоб могао одвијати другачије.

„Будимо искрени: да Катар није давао новац терористима, да их Турска није подржавала логистички, да их Запад није помагао политички, ствари би данас биле врло другачије. Ако смо ми у Сирији имали проблеме и погрешке прије избијања кризе, што је нормално, то не значи да је повод за рат нужно унутрашње природе“, рекао је Асад.

„Ми у Сирији се не боримо само против ових банди већ и против држава које их подржавају с милијардама долара. Ово није рат између двије војске гдје можемо рећи ми смо заузели овај дио, они су заузели онај дио. Овај рат није такав. Имамо терористичке банде које се изненада убаце у град или село“, рекао је.

Осврнуо се и на ИСИЛ те истакнуо како је ова терористичка организација основана у Ираку још 2006. Одбацио је инсинуације да Сирија стоји иза ИСИЛ-а. „САД је окупирао Ирак, а не Сирија. ИСИЛ-ов лидер, Абу Бакр ал-Багдади, био је у америчким затворима, не у сиријским. Дакле, ко је створио ИСИЛ, САД или Сирија?“, рекао је.

По питању тероризма рекао је како се ради о идеологији коју су прије 20-ак година производиле Саудијска Арабија и друге Заљевске монархије. Но, истиче како данас тероризам примарно стиже из Еуропе, нарочито Француске. „Највећи проценат европских терориста који долазе у Сирију долазе из Француске, а и у Француској имате низ инцидената. Такође се десио и напад на јеврејски музеј у Белгији. Дакле, тероризам у Еуропи више не спава, сада је пробуђен“, истакнуо је сиријски предсједник.

Нашалио се на рачун француског предсједника рекавши како му је главни пртивкандидат сада заправо ИСИЛ јер „у Француској популарност Оланда је близу популарности ИСИЛ-а“.

Рекао је како се ни једног предсједника не може сменити с власти путем хаоса, као примјер истакнуо је Либију. „Након Гаддафијевог одласка настао је хаос. Да ли је стога његов одлазак био рјешење? Јесу ли се ствари поправиле, да ли је Либија данас демократска?“, истакнуо је.

„Останак на власти никада ми није био приоритет, али никада нећу допустити да Сирија постане Западна марионета. Држава је попут брода, а када се деси олуја капетан не може побјећи и пустити да брод потоне“, рекао је.

Критиковао је америчке ваздушне нападе против ИСИЛ-а у Сирији истичући како су ти напади „само козметички“ истичући како се „тероризам не може уништити из ваздуха“.

„Два мјесеца након почетка њихових напада нема никаквих конкретних резултата на терену. Говорити да нама ти напади помажу једноставно није тачно“, рекао је Асад те нагласио како су ти напади илегални јер нису овлашћени од стране УН Савета Безбедности.

Сиријски предсједник Башар ел Асад - 28. новембра 2014. / © Фото:  Paris Match

Сиријски предсједник Башар ел Асад – 28. новембра 2014. / © Фото: Paris Match

„Сиријска војска изводи копнене и ваздушне нападе против ИСИЛ-а. Наши ваздушни напади знатно су снажнији од америчких. Ми се боримо против тероризма и знамо ситуацију на терену. Ништа још нисмо осјетили, а Турска и даље даје све већу директну подршку ИСИЛ-у“, нагласио је сиријски предсједник Башар ал Асад.

Извор: Адванце.хр,НСПМ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *