Вијести, Регион

Путин рекао Николићу да су Срби „народ који необично воли”

ДАНАС ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР О ЈУЖНОМ ТОКУ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СА ДМИТРИЈЕМ МЕДВЕДЕВОМ

  • Николић открио да се формира Руски инвестициони фонд чија ће средства бити намењена пољопривредној производњи и фармацеутској индустрији Србије оријентисаној ка руском тржишту
  • Прес-служба преседника Србије саопштила да је Путин изразио спремност да прихвати Николићеву иницијативу да се прошири листа производа који се извозе без царине у Руску федерацију
  • Руски лидер је још рекао: „Што се тиче аутомобилске индустрије, начелна сагласност постоји и та одлука ће ускоро бити донета”
  • Николић и Вучић још нису разговарали поводом телефонског разговора председник Србије и Руске Федерације

         ПРЕС-служба председника Србије Томислава Николића објавила је неке подробности о његовом данашњем телефонском  разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

         Прво је нагласила да је руски лидер Николића детаљно известио око гасовода Јужни ток и око гасовода који ће ићи преко Турске.

         У разговору, вођеном на иницијативу руског председника, који је протекао у веома срдачној и пријатељској атмосфери и трајао више од 40 минута, председник Николић је објаснио саговорнику како би се обустављање Јужног тока одразило на енергетску стабилност Србије и изразио наду да та одлука ипак није коначна, саопштила је Прес служба председника Србије.

         „Реперкусије такве одлуке биле би далекосежне и негативно би се одразиле на читаву нашу економију”, подвукао је председник Србије.

         Николић је известио председника Руске Федерације које количине гаса су потребне Србији и да би било добро увести Толинг систем.

         Председник Николић изразио је приврженост Србије пријатељству са Руском Федерацијом и истакао да пријатељи једни друге никада не кажњавају, а посебно не у периоду кризе, наведено је у саопштењу.

         Два председника су разговарала и о другим темама, међу којима је и пројекат „Петрохемија”, а Николић је замолио да се обезбеди снабдевање гасом хемијске индустрије Србије по повољнијим ценама.

         „Веома нам је значајна подршка око формирања Руског инвестиционог фонда чија би средства била намењена пољопривредној производњи и фармацеутској индустрији оријентисаној ка руском тржишту”, рекао је председник Николић.

         „Радује ме што је робна размена значајно увећана у протеклом периоду”, нагласио је Путин и изразио спремност да прихвати иницијативу председника Србије да се прошири листа производа који се извозе без царине у Руску федерацију.

         „Што се тиче аутомобилске индустрије, начелна сагласност постоји и та одлука ће ускоро бити донета”, истакао је председник Руске Федерације.

         Путин се захвалио Николићу, изразивши дубоку приврженост свом саговорнику као личном пријатељу и председнику народа који необично воли, наведено је у саопштењу.

         Премијер Александар Вучић изјавио је да ће сутра разговарати с председником Владе Руске Федерације Дмитријем Медведевим у вези са ситуацијом са гасоводом Јужни ток.

         Вучић је истакао да Србија настоји да све евентаулне потешкоће реши на партнерским основама.

         „Наши експерти раде на томе и проучавамо све уговоре. Трудићемо се да на партнерским основама решимо све наше евентуалне потешкоће и проблеме”, изјавио је председник владе новинарима у Крупњу.

         `Он је подсетио да држава ништа није крила у вези са тим гасоводом, те поновио да одустајање Русије од Јужног тога за Србију није лепа вест.

         „На жалост, видели смо неке који су тај уговор потписали, а који сам ја после тога исправљао, правио неупоредиво боље, да ми држе придике и предавања како би то требало сада да урадимо. Послушаћемо бар неке њихове савете, а неке боље да нису ни износили”, рекао је Вучић.

         Премијер је додао да се још није чуо са председником Томиславом Николићем који је данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, али да ће то учинити ускоро.

Путин рекао Николићу да су Срби „народ који необично воли”

Путин рекао Николићу да су Срби „народ који необично воли”

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић претходно је нагласио да Србија сматра да би била велика штета за Русију, земље нашег региона и целу Европску унију уколико се не реализује пројекат Јужни ток.

Дачић је рекао да „проблем није никада био у Београду”, тим пре што би за нас одустајање од тог гасовода била велика штета, јер Србија остаје без алтернативног правца за довод гаса. Он је додао да због сукоба у Украјини често може да дође до прекида у снабдевању гасом.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *