Вијести, Свијет

Невријеме у Европи: У Њемачкој падао лед пречника 12 центиметара

024529

Док се велики дио јужне, југоисточне и средње Европе налази под пространим пољем високог притиска које изазива изузетно вруће вријеме с температурама и до 40 степени, циклоне и фронтални поремећаји захватили су сјеверозападну Еуропу.

Дијелови Британског острва и Ирске имају ранојесенско вријеме, скоро посвуда испод 20 степени с честом кишом. У Шкотској температуре чак и дању падају до 13 степени, а у планинама су температуре испод 10 степени.

Снажно невријеме током сриједе погодило је обални дио Белгије, доносећи лед и ударе вјетра преко 100км/х. Обилна киша изазвала је хаос на улицама гдје су забиљежене и поплаве.

Обилне кише и јако невријеме погодили су Њемачку, нарочито источне и јужне дијелове земље.

Берлин, Бранденбург, Баyерн, Тиринген, Хесен и Саксонија су покрајине под најјачим ударом невремена гдје су локално улице остале под водом, а бујице су утицале и на врло отежано одвијање жељезничког саобраћаја. Лед је оштетио кровове на бројним објектима. У Ројтлингену, у Баден-Виртембергу, падало је катастрофални град пречника до 12 центиметара!

Баварска полиција је саопштила да је удар грома изазвао велики пожар на једној фарми у Фелдкирхену, гдје је уништено најмање 250 свиња.

Олуја је захватила и центар Берлина. Многа оборена стабла нанијела су велике штете на паркираним аутомобилима, а многи приземни спратови објеката су остали под водом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *