Вијести, Свијет

Неморална Европа учи Србију шта је то морал

Таман када се цела Србија са оправданим разлогом понадала да ће после руског протеривања европских производа искористити велику шансу која јој се пружа и повећати свој извоз на то тржиште, одмах су из Европске уније стигле претње Србији да не сме да се обогати у насталој ситуацији, зато што по мишљењу бриселских чиновника – то није морално. Обузет неверицом да чујем оно што чујем, у истом трену сам се у чуђењу запитао – Европа? Морал?

Пуно је примера на којима се може доказати да се Европска унија у протеклим годинама тешко огрешила о Србију, и то чак не показујући ни најмањи знак кајања, али у непрегледном низу разлога због чега би се Европа могла назвати неморалном, довољно је издвојити само онај који се тиче бомбардовања Србије и насилног отимања Косова, у чему је свој несебични допринос дао и велики број европских земаља уз сијасет циничних образложења.

Све је то на најбољи начин објаснио председник Русије Владимир Путин, када је на годишњој конференцији за новинаре у Кремљу, у фебруару 2008. године пред читавом светском јавношћу дословно од речи до речи рекао да је „једнострана подршка независности Косова неморална и супротна важећем праву“, те је затим још додао – „статус Косова као неотуђивог дела Србије одређен је Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Све чланице Светске организације су дужне да се тога држе”. А на крају се Путин са гневом обратио неморалној Европи – „Зар вас Европејце није срамота да уопште баратате са таквим двојним стандардима? Кажу нам – Косово је посебан случај. То је обична лаж, а не посебан случај”, закључио је руски председник своје мишљење на ту тему. Иначе, красноречива буквица коју је Путин тада одржао западним лицемерима је и даље доступна на интернету, па се тако на сајту Јутјуба свако може уверити у снагу његове аргументације.

Штавише, слично мишљење о неморалу Европске уније је стигло сасвим недавно, и то овог пута из Израела, па није згорег да видимо шта је по том истом питању имао да каже посланик у тамошњем парламенту који се зове Израел Хасон. Наиме, тај израелски парламентарац је поводом растућег антијеврејског расположења у Европи поручио да Запад нема право да се позива на морал, а то је сликовито објаснио овим чињеницама – “NATO је бомбардовањем убио 5.000 цивила на Косову само зато што је био увређен, а 27.000 ирачких цивила убијено је током бомбардовања приликом америчке инвазије. И зато они не могу да нам причају о моралу”, одбрусио је тај израелски посланик пред страним амбасадорима.

Неморална Европа учи Србију шта је то морал

Неморална Европа учи Србију шта је то морал

И мада је врло упитно да ли ће српски званичници имати снаге да скрену пажњу бриселским чиновницима на одсуство морала у њиховим сопственим поступцима, нема сумње да ће многи људи у Србији сами да се спонтано присете старе српске изреке која описује баш такву особу која се гласно позива на морал, иако га ни сама не поседује. Дакле, познајући просечног Србина, он ће поводом овог најновијег захтева из Брисела вероватно да одмахне руком и тихо каже – „Ко о чему, Европа о моралу“.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *