Вијести, Живот и Здравље

Потребно организовати кампове за дјецу са дијабетесом

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић указао је на потребу да се организовање кампова за едукацију дјеце обољеле од дијабетеса уведе као стална категорија коју ће финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Министар Богданић је за рекао да је организовање кампова овог типа добар начин да се дјеци обољелој од дијабетеса на вријеме и на најбољи начин пруже одоговарајућа сазнања која ће им олакшати свакодневни живот.

„Настојаћемо да, у складу са могућностима буџета ресорног министарства и Фонда здравственог осигурања Српске, нађемо средства да одржимо и унаприједимо лијечење такве дјеце“, истакао је Богданић, указавши на потребу да се кампови овог типа третирају као вид лијечења.

Предсједник Удружења дјеце обољеле од шећерне болести Српске Гордана Букара – Радујковић рекла је да се у кампу врши едукација дјеце обољеле од дијабетеса да самостално могу да живе, а да не доживе акутне компликације.

„Дјеца се уче да сама себи дају инсулин, одређују дозу, исхрану коју једу и одговарајућу физичку активност“, рекла је Радујковићева.

Према њеним ријечима, тешко је одредити тачан број обољеле дјеце, али на подручју Српске може се говорити о 300 дјеце.

Она је навела да је у посљедњих десет година Министарство здравља и социјалне заштите много урадило на унапређењу квалитета здравствене заштите дјеце обољеле од шећерне болести.

„Осим бесплатног инсулина, дјеца обољела од дијабетеса у Српској имају право на три бесплатна паковања тракица мјесечно, док дјеца која користе инсулинску пумпу имају право на четири паковања“, истакла је Радујковићева.

Она је указала да је живот дјеце са шећерном болешћу током дана пун обавеза.

„Осим свакодневних обавеза, морају минимално четири пута дневно да мјере ниво шећера у крви и да исто толико пута дају себи инсулин“, истакла је Радујковићева.

Камп „Школа живота образовање о животу са дијабетесом“ у Бањи Врућици. / Фото: СРНА

Камп „Школа живота образовање о животу са дијабетесом“ у Бањи Врућици. / Фото: СРНА

У шестом љетном кампу „Школа живота – образовање о животу са дијабетесом“ у Бањи Врућици борави 36 дјеце из Републике Српске, те из Тузле и Мостара у Федерацији БиХ.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *