Вијести, Свијет

Неиспричана прича о Сарајевском атентату

Хитлер добио на поклон једини ратни трофеј донет из раскомадане Југославије – ћирилицом уклесану спомен плочу Гаврилу Принципу донету из окупираног Сарајева 1941.

Хитлер и Гаврило Принцип.

Хитлер и Гаврило Принцип.

Copyright © Bpk – Bildagentur für Kunst, Kultur und Geschichte

Једна фотографија: Неиспричана прича о Сарајевском атентату

Хитлер добио на поклон једини ратни трофеј донет из раскомадане Југославије – спомен-плочу Гаврилу Принципу донету из окупираног Сарајева 1941.

Штајерска, излаз из железничког тунела код Менихкирхена, 20. април 1941. Испред специјалног воза у коме је смештен „Фиреров главни штаб Југоисток“ („Führerhauptquartier Südost“) свира оркестар – Адолф Хитлер слави педесет и други рођендан. Гости: војни и политички врх Трећег рајха, италијански министар спољних послова Галеацо Ћано, мађарски регент адмирал Миклош Хорти и бугарски краљ Борис III. Три дана су прошла од југословенске капитулације и сви су „као лешинари окупљени око трупла Југославије“. На врхунцу славља Хитлер добија на поклон једини ратни трофеј донет из раскомадане Југославије – спомен-плоча Гаврилу Принципу донета из окупираног Сарајева; уручења поклона снима Хитлеров службени фотограф, Хајнрих Хофман.

Зашто се без ове фотографије – коју „Време“ премијерно објављује – не може сматрати потпуним ни једна полемика и анализа о почетку Првог светског рата, о историјској тежини Сарајевског атентата, Младе Босне и Гаврила Принципа, карактеру југословенског политичког пројекта, те о Другом светском рату као наставку незавршеног Првог?

Како се око ове фотографија која сама по себи има чудесну и сугестивну магију, испреплела иста таква прича у којој се дотичу судбине Иве Андрића и Курта Валдхајма, Еве Браун и Родољуба Чолаковића, шпанског краља Алфонса XIII и Мурата Кустурице, Гаврила Принципа и Адолфа Хитлера?

Због чега је Хитлеру стало да му његова војска из убијене Југославије донесе само једну једину ствар –спомен-плочу којом су у Сарајеву одали почаст Гаврилу Принципу?

Шта је разлог да једино у спомен-плочи коју су у Сарајеву подигли Југословени у славу своје слободе и немачког понижења, Хитлер види надгробну плочу њиховој земљи и њиховим сновима?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *