Вијести, Свијет

НАТО се спрема да ревидира споразумне односе са Русијом

САДАШЊИ СПОРАЗУМ АЛИЈАНСИ СМЕТА ДА СТАЦИОНИРА ТРУПЕ ОД БАЛТИКА ДО ЦРНОГ МОРА

         ИЗЈАВЕ генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о спремности да се појача заштита балтичких земаља, као и о плановима да се повећа број војних вежби на источним границама – потврђују да чланице алијансе намеравају да ревидирају Основни споразум између Русије и НАТО о међусобним односима, сарадњи и безбедности који је потписан 1997. године.

         На самиту министара иностраних послова НАТО у Анталији, Столтенберг је изјавио да је НАТО спреман да у случају потребе појача заштиту балтичких земаља, као и да ће бити повећан број војних вежби и патрола на источним границама НАТО. Осим тога, по његовим речима, НАТО не планира да сарађује са РФ, упркос заједничкој претњи од стране Исламске државе.

         „Ради се о ревизији Основног споразума Русија-НАТО из 1997. године. Двадесетогодишњица потписивања тог споразума биће 2017. године” — рекао ја за агенцију РИА Новости водећи научни сарадник Института за проблеме међународне безбедности Руске академије наука Алексеј Фененко.

         Он је подсетио на основне одредбе Споразума. Према њима, Русија се слаже са ширењем НАТО на исток, уз услов да се на територији нових чланица не размешта нуклеарно оружје, као ни велики војни контингенти земаља НАТО.

         „То јест, фактички се радило о томе да Американци дају безбедносне гаранције, али стационирања трупа које би то обезбедиле” — казао је Фененко.

         „Сада НАТО жели то да ревидира, да размести у целом балтичком и црноморском региону од Балтичког мора до Грузије велике војне контингенте и изгради војну инфраструктуру” — истакао је саговорник руске агенције. То, по његовим речима, потврђује и намера НАТО да повећа број војних вежби на источним границама.

НАТО се спрема да ревидира споразумне односе са Русијом

НАТО се спрема да ревидира споразумне односе са Русијом

„Од велшког самита НАТО, размештају се контингенти НАТО у балтичког и црноморском региону” — додао је Фененко. Он сматра да ће Русији до 2017. године алијанса наметнути преговоре о ревизији Основног споразума Русија-НАТО.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *