Вијести, Свијет

Народна Република Кина прославила 64. годишњицу

Tan2013-10-1_133349192_2

У Пекингу је почела прослава Дана државности НР Кине на којој је осим председника Сји Ðинпинга, премијера Ли Кећианга и других кинеских руководилаца, присуствовало и 1.100 званица из Кине и иностранства.

Око 110.000 људи окупило се на централном пекиншком тргу Тјенанмен где је заједно с највишим државним и партијским личностима присуствовало церемонији подизања заставе којом је обележена 64. годишница оснивања Народне Републике Кине.

Председник Сји Ðинпинг и највиши руководиоци су под кишобранима положили цвеће на споменик Народним херојима у централном делу трга испуњеног посетиоцима, ђацима и војном музиком под кишним кабаницама. Маса људи је носила кинеске заставе и качкете Маовог стила.

Ово је био први групни наступ нове генерације партијских и државних лидера Кине, изабраних прошлог новембра и марта ове године, на прослави Дана државности. Тргом је доминирала џиновска 13 метара висока вазна од вештачког цвећа и воћа, коју су многи на друштвеним мрежама критиковали као непотребни трошак.

Поводом седмодневног празника премијер Кине Ли Кећианг рекао је да је развој главни задатак земље и да влада мора да уради све како би се он наставио. Током обраћања на пријему поводом оснивања НР Кине, премијер је нагласио да сваки становник земље мора да осети бољитак који доноси економски напредак.

Кина ће наставити да изграђује власт која ће се руководити једино законима и која ће свима омогућити приступ образовању, једнакост при запошљавању и отпочињању приватног пословања.

Синоћњем пријему поводом Дана државности осим кинеског председника Сји Ðинпинга, премијера Ли Кећианга и других кинеских руководилаца, у Палати народа присуствовало је 1.100 званица из Кине и иностранства.

Првог октобра 1949. тадашњи кинески вођа Мао Цедонг је са говорнице на Тјенанмену, после победе комуниста у грађанском рату, прогласио оснивање Народне Републике Кине. Два месеца касније кинеска влада је прогласила 1. октобар за национални празник.

Кинези овај празник називају “Златном недељом” јер, као и за кинеску Нову годину, стотине милиона људи користи слободне дане за одлазак кућама и сусрете с породицама, али и туристичка путовање по земљи и све више по свету. Неописиве гужве су већ за викенд почеле на железници и аеродромима, а кинески медији јављају да се очекује 430 милиона путовања у данима празника.

Око 400.000 путника отпутовало је јуче са четири железничке станице главног града, пренеле су “Пекиншке новости”. Слично је и у другим градовима широм земље где су продајна места карата под опсадом путника, а перони железничких станица и аеродромске зграде преплављени породицама с децом и гомилама пртљага.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *