Вијести, Свијет

Најроби: Убијено 59 људи

533499113523e85c80a9e7430804385_orig

Најроби — Најмање 59 људи је погинуло, а 175 повређено у нападу терористичке организације Ал Шебаб у тржном центру у Најробију, саопштила је кенијска влада.

Припадници снага безбедности покушавају да неутралишу екстремисте који и даље држе одредјени број талаца у тржном центру Вестергејт, где се од јутрос чула пуцњава. Полиција је саопштила да је у згради центра између 11 и 15 нападача.

Секретар Џозеф Ленку је рекао да је из тржног центра Вестгејт до сада избављено око 1.000 људи, преноси АП.

Како преноси ББЦ, званичници су саопштили да у нападачи опкољени, али да још увек држе за сада непознат број талаца. Кенијски председник Ухуру Кенијата рекао је да ће нападачи бити ухваћени где год са се крили.

Један припадник терористичке организације Ал Шебаб рекао је ББЦ-ју да је напад на ексклзивни тржни центар Вестгејт одговор на кенијско учешће у војним операцијама у Сомалији.

Кенијски председник Ухуру Кенијата је у телевизијском обраћању нацији синоћ рекао да је “лично изгубио чланове породице у нападу на Вестгејт”, преноси АФП.

„Бићу јасан. Ухватићемо починиоце где год да побегну. Ухватићемо их и казнићемо их за овај страшан злочин“, рекао је он.

Осудама напада данас се придружила и висока представница ЕУ за спољњу политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Тужна сам због бруталног напада на невине грађане у тржном центру Вестгејт и упућујем искрено саучешће онима који су изгубили чланове породице, пријатеље и драге особе и подршку повређенима и свима који су погођени тим догађајима“, поручила је Ештонова.

Савет безбедности УН најоштрије је осудио напад на тржни центар.

“Чланице СБ УН најоштрије осуђују терористички напад у Најробију у коме има велики број погинулих и повређених”, наведено је у заједничком саопштењу 15 чланица СБ УН у коме је, такође, упућено саучешће жртвама и њиховим породицама, преноси АФП.

Француски председник Франсоа Оланд такође је осудио напад и изразио жаљење због жртава, међу којима је и двоје француских држављана, саопштила је Јелисејска палата.

Амерички Стејт департмент саопштио је нешто раније да располаже информацијама да у нападу у Најробију има повређених америчких држављана, истовремено осудивши пуцњаву као “безуман чин насиља”.

Гански песник и дипломата Кофи Авунор једна је од жртава напада терориста, изјавио је председник Гане Џон Драмани Махама. Авунор, аутор збирке „Поновно откриће“, бавио се усменом традицијом и језиком народа Еве, којем је припадао. Као амбасадор Гане при УН 1990-тих био је на челу комисије за борбу против апартхејда.

Израелски специјалци ослобађају таоце

Припадници израелских специјалних јединица упали су у тржни центар у Најробију, како би пружили помоћ таоцима и повређенима после терористичког напада исламиста. „Израелци су управо ушли и пружају помоћ таоцима и повређенима“, рекао је извор који није желео да му се објави име. Он је казао да су припадници израелских јединица у Најроби стигли јутрос.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *