Вијести, Свијет

Иран: Војска упозорава на опасност од сарадње са САД

Iran- vojska -rakete_620x0

Иранска елитна војска Чувари револуције упозорила је у недељу иранске дипломате на опасности сарадње са америчким званичницима, уочи очекиваних дипломатских контаката између САД и Ирана.

„Историјско искуство нас учи да наше дипломате треба пажљиво и са сумњом да посматрају понашање званичника Беле куће како би се уверили да они који желе интеракцију признају и поштују праведне захтеве наше земље“, поручили су Чувари исламске револуције у саопштењу.

Они су, такође, рекли да ће подржати иницијативе које су у складу са националним интересима и стратегијама иранског духовног вође и највишег ауторитета у земљи, ајатолаха Алија Хамнеија.

Та елитна војска, која је формирана 1979. године као заштитник иранске револуције, протекле недеље је била под притиском да се укључи у политику и подржи циљеве нове иранске владе да изгради боље дипломатске везе и побољша привреду.

Хамнеи је у уторак дао до сада најснажнију подршку настојањима новог председника Хасана Роханија да почне разговоре са САД, рекавши да се слаже са „херојском флексибилношћу“.

Хамнеи је, такође, поновио Роханијеву претходну изјаву да Чувари реоволуције не морају бити активни у политичкој арени, али да треба да буду упознати са политиком.

Амерички председник Барак Обама и његови помоћници су јасно ставили до знања да су спремни да тестирају Роханијеве намере да потражи дипломатско решење за дуготрајни спор са Западом око иранског нуклеарног програма.

Бела кућа није искључила могућност сусрета Обаме и Роханија на маргинама заседања Генералне скупштине УН следеће недеље у Њујорку, а један амерички званичник је незванично признао да администрација жели да уприличи руковање двојице лидера, што би био америчко-ирански контакт на највишем нивоу после исламске револуције 1979. године, наводи Ројтерс.

РОХАНИ: ИРАН ИМА ПРАВО НА ОБОГАЋИВАЊЕ УРАНИЈУМА

Владе западних земаља морају да признају Ирану право на обогаћивање уранијума у оквиру било каквог споразума о иранском нуклеарном програму, изјавио је данас ирански председник Хасан Рохни. Он је рекао да споразум мора да укључи „сва права иранског народа, нарочито нуклеарна права и право на обогаћивање уранијума у оквиру међународних прописа“, пренела је агенција АФП.

Рохани је изнео ове коментаре на годишњој војној паради, пред одлазак у Њујорк на Генералну скупштину Уједињених нација , где ће се сусрести са председником Француске Франсоа Оландом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *