Вијести, Свијет

Најмлађи европски шеф дипломатије Себастијан Курц: Беби министар без факултета

Себастијану Курцу (27) шест година није било довољно да дипломира права, али јесте да залагањем у партији постане државни секретар, а сада и члан владе Аустрије.

Њему изгледа не смета што га противници зову беби министар и политичке ударце засад трпи без много љутње.

– Због мојих година имам ограничено искуство, посебно на дипломатском плану. Али оно што доносим јесу марљивост, енергија и жеља да пружим неки допринос – рекао је министар спољних послова.

411599_sebastijan-kurc-foto-beta-1_f

Највећа звезда у успону аустријске политике рођена је 1986. године, а тврди да је већ као десетогодишњак био политички активан. Званични подаци кажу да је са 17 година овај Бечлија, са за јужнословенске народе више него интригантним презименом, постао волонтер у подмлатку конзервативне Аустријске народне партије.
Ту је 2007. догурао до функције председника бечког покрајинског одбора и убрзо изабран у Градско веће. Према подацима из званичне биографије на сајту Министарства спољних послова Аустрије, Курц је у априлу 2011. прекинуо студије на Правном факултету у престоници и у исто време постао државни секретар задужен за интеграције.

Прва званична посета иностранству била му је баш у Србији, где се састао са премијером Ивицом Дачићем. Иако су многи Курцу предвиђали брзу пропаст на захтевној позицији, његов рад се очигледно допао јавности, па је млади дипломата на последњим изборима добио више директних гласова од било којег члана аустријског парламента.

Муњевита каријера ту му се није зауставила пошто је прошле недеље именован за новог шефа дипломатије Аустрије, што је одмах наишло на жестоку осуду из опозиционих кругова.

– Када господин Курц постане министар спољних послова без икаквог дипломатског искуства, морате да будете запањени. Ово је још једно аустријско „збогом“ спољној политици – каже Хајнц Кристијан Штрахе, лидер ултрадесне Слободарске партије Аустрије.
Као и Штрахе, и Курц истиче питање имиграната у тој држави, али им се ставови разликују.
Курц већ две године инсистира на интеграцији странаца, увео је додатне године предшколског образовања на немачком за децу имиграната, као и бесплатне часове тог језика за муслиманске верске поглаваре, а основао је и форум за дијалог са исламом. Поред тога, велику бригу показује и за права пензионера.

Извор: Немања Влачо, Блиц

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *