Вијести, Регион

Овако ће изгледати нови рачун за струју

Нови рачуни за електричну енергију, који ће грађанима стићи у фебруару 2014, садржаће податке о дугу, новом задужење, али и податке колико трошимо у односу на раније.

Предузеће „ЕПС Снабдевање“ доставило је, на захтев Министарства енергетике, предлог новог рачуна. Јавности ће, после дораде ресорног министарства, бити представљен у суботу. “Блиц” је имао увид у предложено решење.

– На првој страни рачуна ће, уз податке о дуговањима, графички бити приказана и потрошња по месецима. Грађани ће први пут имати могућност да виде колико су струје потрошили у односу на претходни месец и колико је то у односу на просечну потрошњу других домаћинстава. На првој страни, поред уплатнице, биће и упутства о томе како остварити попуст на утрошену струју од пет одсто – каже наш саговорник из ЕПС-а.

415837_1213_ff

 На полеђини рачуна биће детаљни подаци о потрошњи и цени струје по зонама и тарифама. Овде ће бити приказана и стара дуговања за РТВ претплату.

Досад су на полеђини биле само сталне информације о снази уређаја и дефиниције стручних појмова. Ови подаци ће и сада бити на овом месту, али у форми ступца.

Јелена Вујовић, директор сектора за односе са јавношћу у Електропривреди Србије, каже за „Блиц“ да ће нови рачун имати све податке као и претходни.

– Информације ће бити само прегледније. ЕПС је и раније имао идеју да на предњу страну рачуна ставља основне податке, а на полеђину обрачун и детаље. Нисмо, међутим, могли да штампамо двострано. Сада смо за овакву могућност расписали тендер – објашњава Јелена Вујовић.

Она додаје и да ће нови рачун изгледати као рачун за фиксну и мобилну телефонију, али и као рачуни за струју у многим развијеним земљама.

Вујовићева напомиње и да је предлог новог рачуна верзија на коју ће сугестије за који дан дати Министарство енергетике.

Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, најавила је представљање рачуна за суботу, 28. децембар.

– Рачун ће бити поједностављен и јасан свима без обзира на ниво образовања. Он ће бити послат на кућне адресе, биће то обрачун за струју за јануар 2014. године – рекла је Зорана Михајловић.

Министарство енергетике је тражило од ЕПС-а пре неколико месеци да у „најкраћем могућем року пошаље предлог изгледа новог рачуна“. Незадовољство грађана и гужве по дистрибуцијама, ЕПС је прво створио формирањем новог предузећа „ЕПС Снабдевања“ које се бави наплатом струје. Потрошачи су били додатно збуњени добијањем две коверте са обавештењима о старом дугу и новом задужењу.
У претходних годину дана Министарство енергетике је више пута упозоравало Електропривреду Србије да је њихова обавеза да рачуни буду прегледни, како би сви купци имали јасан увид у потрошњу и како би им се олакшало измиривање обавеза.

Извор: Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *