Вијести, Свијет

Нагасаки обиљежио 68. годишњицу америчког бомбардовања

032046

Нагасаки је данас обиљежио 68. годишњицу од када је на тај град амерички бомбардер бацио атомску бомбу на крају Другог свјетског рата и претворио га у пакао.

Десетине хиљада људи окупило се у знак сјећања на више од 70.000 људи који су погинули у тренутку експлозије у 11,02 по локалном времену и хиљада оних кој су умрли наредних мјесеци и година од посљедица радијације.

Звона су ударала док су остарјели преживјели, рођаци жртава, владини представници и страни делегати, минутом тишине одали почаст погинулима у вријеме детонације.

Атомска бомба на Нагасаки бачена је три дана послије прве икада атомске експлозије над Хирошимом, у којима је страдало око 140.000 људи. У Хирошими је слична комеморација одржана почетком недјеље.

„Ми имамо одговорност да ослободимо свијет од атомског оружја и пренесемо на сљедећу генерацију и свијет свијест о нехуманој природи атомског оружја“, рекао је на комеморацији јапански предмијер Шинзо Абе.

Представник Индије, нуклеарне силе која није потписник Уговора о неширењу нуклеарног наоружања, присуствовао је комеморацији по први пут, рекао је агенцији АФП представник Нагасакија.

Церемонија је одржана близу мјеста гдје је америчко ваздухопловство бацило плутомијумски бомбу названу „Дебељко“, 9. августа 1945. након које је Јапан послије шест дана капитулирао.

Амерички синеаст Оливер Стон који је боравио у Јапану ради церемоније сјећања, рекао је да је раширено објашњење да је бомбардовањем завршен Други свјетски рат „велика лаж“.

„Лако је гледати на то питање као Американци су бацили бомбу да би завршили Други свјетски рат јер јапански милитаристи нису хтели да се предају“, рекао је режисер.

„Али то је само површно објашњење“, цитирала је Стона агенција Кјодо.

Историчари дуго времена расправљају да ли је дупло бомбардовање атомским бомбама довело до брзог краја рата, приморавајући Јапан на предају и спречавање бројних нових жртава током копнене инвазије која је била планирана за касније те године.

Многи преживјели атомског бомбардовања, познати као „хибакуше“ на јапанском, противе се војној и цивилној употреби нуклеарне енергије, указујући на десетине хиљада убијених у једном тренутку и много више који су умрли касније од болести радијације и рака.

Антинуклеарно расположење је веома велико у Јапану и након нуклеарне катастрофе 2011. у нуклеарној централи Фукушима, због које је било искључено свих 50 нуклеарних реактора у земљи, од којих након детаљних провјера данас раде само два.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *