Свијет

Нада у нову терапију: Рак ће за пет година бити само хронична болест

rak-lek

Захваљујући револуционарној методи лечења, која ће бити доступна за пет година, рак ће постати болест са којом може да се живи, тврде британски стручњаци, а преноси британски “Телеграф”.

Лекари се надају да ће секвенцирање генетског кода тумора од кога болује пацијент допринети да одређени типови рака прерасту у хроничну, а не смртоносну болест, јер ће лекари тачно знати које лекове да примене како би болест држали под контролом.

Нова техника би требало да омогући пацијентима у крајњем стадијуму болести, којима је преостало још свега неколико месеци живота, да наставе да живе још десет година релативно здрави, тврде стручњаци Института за истраживање рака у Лондону.

– Рак често погађа старе особе и ако успемо да их одржимо у животу довољно дуго да би умрли од нечег другог, онда то значи да смо претворили рак у хроничну болест – објашњава професор Алан Ашворт, генерални директор овог института.

Институт намерава да формира ДНК базу података како би идентификовао групе гена одговорне за настанак рака. У том циљу покреће трогодишњи пројекат вредан три милиона фунти (3,5 милиона евра), назван “Јединица за профилисање тумора”.

Генетско профилисање тумора већ се користи у извесној мери, али за сада се трага само за малобројним генима. Жене оболеле рака дојке у узнапредовалој фази подвргавају се ДНК анализи како би се утврдило да ли њихови тумори садрже одређену варијанту гена ХЕР2, одговорног за петину случајева болести.

Оне које га имају добијају лек “херцептин”, који, међутим, не делује на оне које немају тај ген. Једна пацијенткиња болнице “Ројал Марсден” у Челсију, у оквиру које ради институт за истраживање рака, захваљујући “херцептину” већ десет година живи за узнапредовалим раком дојке, али такви случајеви су изузетак.

– Волели бисмо да такви случајеви постану стандард. Активним профилисањем пацијената који добро реагују на лек и секвенцирањем њихових генома, можемо да откријемо гене који су за то заслужни – каже професор Ашворт.

(Telegraph.co.uk)

Коментариши чланак

Коментара