Вијести, Свијет

МОСКВА: Украјинске власти нешто тајно раде са снимцима разговора диспечера

РУСИЈА ПОНОВО ПОЗВАЛА НА ПРЕКИД ВАТРЕ У УКРАЈИНИ, А КИЈЕВ – ДА ПОМОГНЕ ИСТРАЗИ ТРАГЕДИЈЕ МАЛЕЗИЈСКОГ БОИНГА

        ПОРТПАРОЛ Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич изјавио је да „у Русији, као и у целом свету, не престаје бол због погибије невиних путника малезијског боинга 777 на истоку Украјине“.

        Истовремено, власти у Кијеву не желе „да послушају глас разума и прекину ватру, што су више пута предлагали представници устаника“, наводи се у изјави Лукашевича објављеној на сајту МИП Русије.

         „Кијевски представници сматрају за сходно да сваки дан, сваки сат износе апсурдне, ничим поткрепљене оптужбе против Русије, уместо да допринесу непристрасној међународној истрази узрока несреће, уз максималну транспарентност у раду“ – наводи се у изјави.

        По Лукашевичевим речима, украјинске власти „спроводе неке скривене активности како са носачима информација диспечерских служби Украјине – и војних, и цивилних, тако и с њиховим запосленима“, а то је супротно задацима непристрасне истраге.

        Руски дипломата истиче да, упркос обећањима, кијевске власти још увек нису објавиле резултате истраге пуцњаве на Мајдану незалежности (Тргу независности) у центру Кијева током фебруарских нереда, ни резултате истраге трагедије у Одеси, „где су намерно и хладнокрвно, уз учешће лица која су се налазила на државним функцијама, живе спаљене десетине људи, а они који су скакали из зграде у пламену дотучени су палицама.  То, изгледа, такође нису имали прилику да виде многи у Европи и САД“ – истакао је портпарол руског МИП.

         „Нажалост, информативни табу је стављен и на протекле и на садашње догађаје на истоку Украјине. На првобитни мирни протест људи, који су захтевали само поштовање својих права, Кијев је одговорио оружјем за масовно уништавање по селима и великим густо насељеним градовима“ – нагласио је Лукашевич.

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич

МИП Русије поново позвао све сукобљене стране у Украјини на хитан прекид ватре – основни услов да се спасу животи цивилног становништва.

„То је потребно и за потпуну истрагу трагедије која се догодила путницима малезијског авиона на небу изнад Украјине“ – закључио је Лукашевич.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *