Вијести, Свијет

Москва тражи да се испитају пилот Волошина и они који су променили курс Боинга-777

ЛАВРОВ: ИСТРАГА О ОБАРАЊУ МАЛЕЗИЈСКОГ АВИОНА У УКРАЈИНИ КРШИ СВЕ НОРМЕ ИКАО

  • Портпарол Истражног комитета РФ Владимир МАРКИН: „То што је СБУ признала да пилот Волошин постоји већ је успех. А да ли је летео 17. јула лако се може проверити. Нека предају такозвани ратни дневник надлежним холандским органима који воде званичну истрагу, а још боље – нека Волошин прође полиграфско тестирање код холандских, а још боље малезијских стручњака“ 

        ИСТРАЖНИ комитет Русије позвао је украјинске власти да испитају пилота Владислава Волошина и украјинске контролоре летења који су променили правац лета „Боинга-777“ , који је оборен 17. јула на истоку Украјине.

        Москва је тако одговорила на изјаву Кијева да украјински пилот Волошин 17. није уопште летео.

        Име капетана Волошина навео је његов украјински колега, који је у Москви сведочио да је управо Волошин  узлетео 17. јула с ракетама „ваздух-ваздух“, а вратио се без њих.

        После готово 24-часовног ћутања Служба безбедности Украјине саопштила је да пилот Волошин није летео на дан рушења малезијског авиона у Доњецкој области. То је изјавио саветник шефа СБУ Маркијан Лубковски.

         „Информација о капетану Волошину нема никаквог основа. Авијација се није користила у то време. Тог дана капетан није летео, а његов авион је био на поправци“ – казао је он.

        Одговарајући на то, Истражни комитет Русије предложио је да се Волошин подвргне испитивању на полиграфу, као што је учињено са сведоком који тврди да је управо Волошин оборио путнички авион Боинг, услед чега је погинуло 289 људи.

        Тај сведок је успешно прошао испитивање на детектору лежи.

        Како је саопштио портпарол Истражног комитета Владимир Маркин, после испитивања Волошина дефинитивно ће бити јасно да ли он јесте или није летео тог дана када је оборен малезијски авион.

         „То што је СБУ признала да пилот Волошин постоји је већ успех. А да ли је летео 17. јула лако се може проверити. Предајте такозвани ратни дневник надлежним холандским органима који воде званичну истрагу, а још боље – дајте могућност, како се испоставило, постојећем Волошину да прође полиграфско тестирање код истих тих холандских, а још боље малезијских стручњака“ – рекао је, између осталог, Маркин.

        Он је додао да не би шкодило ни да се испитају и провере контролори летења, који су из непознатих разлога скренули „Боинг-777“ с правца летења. Иако је портпарол ИК Русије истакао да ће они „тешко бити пронађени“.

         „Много је лакше назвати лажним информације и доказе о којима говори ИК Русије. Ја разумем: не само решења, већ чак и одговоре вам припремају ваши садашњи ментори.

Владимир Маркин

Владимир Маркин

А код њих, као за пакост, почињу празници, зато немојте да се узбуђујете, без хистерије, господо, јер ћете опет извалити неку глупост“ – изјавио је портпарол ИК Русије.

У међувремену, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу руским медијима изјавио је да се приликом истраге рушења малезијског авиона у Украјини крше све норме Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИКАО).

„Сада, када о трагедији с малезијским Боингом сви ћуте, и ми, суштински, једини позивамо да се обрати пажња да се истрага неоправдано одужила, наши западни партнери ћуте или у најбољем случају кажу да је потребно отприлике још годину дана“ – констатовао је руски министар.

„Посебна је прича како је организована истрага. Крше се све норме ИКАО, украјинске службе безбедности су директно укључене у активности које се спроводе – нагласио је Лавров.

– Земља на чијој територији се догодила несрећа може да учествује, али не и да „наручује музику“, као што се сада догађа“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *