Вијести, Свијет

Монголија улази у састав Русије

Од 2014. године Монголија ће ући у састав Руске Федерације као аутономна република

Томе је претходило укидање визног режима, као и блиске руско-монголскe економске везе (95% од увозне нафте Монголија добија од Русије). Прелиминарни споразум су потписали предсједници Дмитриј Медведев и Цахијагин Елбегдорџ још 12. априла 2012. године, то је јуче одобрио Савјет Руске Федерације, а затим предсједник Владимир Путин.

„За Русију је, свакако, корисно ово удруживање“. каже Лавров. „Упркос чињеници да је током совјетског периода Монголија за СССР била субвенционисани ргион, данас се ситуација промијенила. Према новинској агенцији Синхуа раст БДП-а за 2011. годину износио 17,3%, што га чини апсолутни свјетским економским лидером. За поређење – у Кини, раст БДП-а за 2011. годину износио је само 9,8%, у Русији – 4,3%. Поред тога, Монголија од 1997 се састоји у СТО. Додатни плус је специјално дизајниран програм за миграције политика. Сви они који се сада називају „гастарбајтерима“, моћи ће да добију посао тамо. Дакле, ми ћемо се у потпуности отарасити етничких конфликата .. Па и демографску ситуацију у Монголији ово ће побољшати. Сада на цијелој њеној територији живи 2 милиона 755 хиљада људи. Густина насељености – 1,8 људи на квадратном километру. То је осам пута мање него у Русији. Узгред, тамо ће бити депортовани Роми, навикли на номадски начин живота“.

Подсјетимо, Монголија традиционално извози у Русију разне пољопривредне производе.

Национални језик у региону Монголије , којем ће бити додијељен број 90, остаће монголски (користи се ћирилица), а у школама ће руски, бити као обавезан предмет.

И у Монголији ће бити прослављен нови празник – дан приступања Русији. Први пут ће се одржати у мају 2014. године, прослава на главном тргу у Улан-Батор. Већ се почео градити павиљон, који ће бити у могућности да прими 10 хиљада гледалаца.

А Министарство просвјете Монголије је предложило програм за популаризацију монголске културе у Русији. Она ће садржати смјештај у јуртах, упућивање кумиса и древнемонголског здања – монгол бичиг, најранији антички рудник, споменик Чингисов камен.

Од 2014. године Монголија ће ући у састав Руске Федерације као аутономна република

Од 2014. године Монголија ће ући у састав Руске Федерације као аутономна република

Ево шта је рекао о томе предсједник Великог државног хурала Монголије Дамдини Демберел: „Наши народи сједињени су још у оне дане, који се у Русији обично зове монголско-татарски јарам. У ствари, то није био јарам, већ узајамно корисна сарадња између двије велике културе , која је касније сломљена вјештачким средствима. Сада имамо прилику да повратимо везу. Руси и монголи – браћа, је да у нашим венама тече једна крв. Старе несугласице су давно заборављене, ми ћемо поново да будемо заједно. И то је право рјешење“.

Извор: ин4с

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *