Вијести, Свијет

БРЕНАН: Русија је велика држава са огромним утицајем, нарочито у свом делу света

ДИРЕКТОР ЦИА КОНАЧНО ПРИЗНАО ДА ЈЕ НЕДАВНО ТАЈНО БОРАВИО У КИЈЕВУ

  • Открио да ЦИА Кијеву даје „информације и средства која су му потребна да би повратио стабилност и безбедност у земљи”
  • Типично америчку „бајку” допунио речима: „Украјинци заслужују да сами одлучују о својој будућности, без мешања извана. САД покушавају да им у томе помогну”

ДИРЕКТОР ЦИА Џон Бренан потврдио је – у интервјуу  америчкој телевизији Fusion – да је недавно боравио у Кијеву.

„Био сам у Украјини ради сарадње са нашим тамошњим партнерима и пријатељима. Имао сам прилику и да прошетам улицама Кијева и по Мајдану (Тргу независности) и да видим споменике храбрим Украјинцима који су погинули у борбама за слободу свога народа. Мирис барикада које су недавно гореле – још се осећао у ваздуху. Украјинци заслужују да сами одлучују о својој будућности, без мешања извана. САД покушавају да им у томе помогну”.

Бренан је нагласио да ЦИА Кијеву даје „информације и средства која су му потребна да би повратио стабилност и безбедност у земљи”.

Замољен да каже да ли Русију сматра непријатељем САД, Бренан је истој телевизији рекао:

„То је велика држава. То је земља која има огроман утицај, нарочито у свом делу света”.

Светски медији су после Бренановог боравка у Кијеву писали да се он срео са врхом пучистичке владе – Арсенијем Јацењуком и Виталијем Јаремом – и да су разговарали о отварању „нових канала за размену обавештајних података”.

Свргнути председник Украјине, Виктор Јанукович, објавио је да је Бренан боравио у Кијеву под туђим именом да су се кијевски пучисти – управо после консултација са њим – одлучили за „антитерористичку операцију” против руског покрета у југоисточним областима Украјине.

Џон Бренан, директор ЦИА-е

Џон Бренан, директор ЦИА-е

Касније су се појавиле претпоставке да је Бренан био у Кијеву и зато што је код Славјанска нестало 20 Американаца, наводно сарадника са ЦИА повезане приватне војне компаниије Greystone (бивши Blackwater).

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *