Свијет

Могерини: Москва да ослободи Нађу Савченко, Порошенко нуди размјену

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини позвала је Москву да „одмах и безусловно“ ослободи украјинског пилота Нађу Савченко која је ступила у штрајк глађу у знак протеста због притвора и суђења у Русији.

„Ово више није само судски или политички случај: сада се ради о људском саосјећању“, навела је Могерини у саопштењу, додајући да би ослобађање Савченкове било у складу са руским обавезама преузетим на основу споразума из Минска са циљем да се оконча конфликт у Украјини који подразумијева и ослобађање свих затвореника и талаца, преноси АФП.

Кијев је у сриједу затражио хитно ослобађање украјинског пилота Нађе Савченко, којој се у Русији суди за умијешаност у убиство двојице руских новинара у Украјини.

„Захтијевамо да руска страна одмах ослободи Нађу Савченко и заустави ову фарсу од суђења“, навела је на свом Твитер налогу портпаролка украјинског Министарства спољних послова Маријана Бетса.

Савченко је у руском суду поручила да ће наставити да штрајкује глађу и уперила средњи прст ка судији и тужилаштву, пренио је АФП. „Наставићу да одбијам храну и воду уколико буде потребно више од недјељу дана за изрицање пресуде“, рекла је Савченко у свом завршном обраћању.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је у сриједу телефоном са украјинским колегом Павлом Климкином о случају Надежде Савченко.

Лавров је Климкину рекао да је Русија била спремна да украјинским љекарима дозволи приступ Надежди Савченко, али да због њеног понашања у суду посјета није могућа, саопштило је руско Министарство спољних послова, а преноси Ројтерс.

Порошенко Русији нуди размену затвореника за Нађу Савченко

Украјински предсједник Петро Порошенко каже да ће Украјина покренути све мјере, међу којима је и размјена затвореника, како би Надежда Савченко била враћена у земљу.

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини  (Фото: Танјуг)

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини (Фото: Танјуг)

„Ако ме питате да ли је могућа размена, одговорићу први пут да јесте јер могу да користим своје уставно право“, рекао је Петро Порошенко послије састанка с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

Извор: Танјуг/Бета

Коментариши чланак

Коментара