Регион

Хашим Тачи: Признање Косова паралелно са ЕУ интеграцијом Србије

Такозвани косовски председник и ратни злочинац Хашим Тачи оценио је да ће признање Косова од стране Србије ићи паралелно са процесом европских интеграција Србије и изразио уверење да Приштина неће зауставити процес нормализације односа са Београдом.

„Признање Косова од стране Србије ће уследити паралелно са процесом европске интеграције Србије“, оценио је Тачи у интервјуу бечким дневницима „Стандард“ и „Пресе“.

У вези са Заједницом српских општина и споразумом о разграничењу са Црном Гором, Тачи је истакао да је неопходно да се стави интерес Косова изнад страначког.

„Опозиција, пре свега истиче две теме, а то су споразуми које су постигнути у Бриселу и Бечу — о Заједници српских општина и разграничењу са Црном Гором. Уверен сам да ћемо на крају моћи да ставимо интерес Косова изнад партијског. У том духу ћу сарађивати са лидерима опозиционих партија“, рекао је он.

Тачи је одбацио тврдње опозиције да ће Заједница српских општина водити ка подели Косова.

„То неће ни под којим условима да се догоди. То је јасно и у споразуму. Да би пројекат Косово успео, морамо све становнике Косова укључити, тако и Србе. Не смемо их изоловати. Заједница српских општина неће имати никаква извршна овлашћења“; поручио је он.

Тачи је казао да ће Заједница деловати у пуној сагласности са Уставом.

Он је затражио да нико не треба да злоупотребљава дијалог са Србијом, како би изборио политичке поене.

„Нормализација са Београдом је услов за мир и стабилност у региону“, уверен је Тачи.

Као „председник“, он ће даље подржавати, како је најавио, овај процес, истичући да се треба радити за бољу, заједничку будућност у ЕУ и НАТО.

„Можда је због горке прошлости прерано да се волимо, али то не значи да не треба да се поштујемо и сарађујемо, а за то видим да постоји спремност и на Косову и у Србији„; казао је Тачи.

Он је истакао да Приштина неће зауставити процес нормализације односа са Београдом.

Тачи је подсетио да је „Уставни суд“ обавезао владу да успостави Заједницу српских општина, због чега је и опозиција у обавези да буде део тог процеса.

Хашим Тачи

Хашим Тачи

„Што се тиче споразума о разграничењу са Црном гором успостављена је међународна комисија, која треба да оцени целокупан процес разграничења. Наравно, верујем да ће опозиција у томе играти улогу и охрабрујем је да буде део комисије“,казао је он.

Извор: Восток

Коментариши чланак

Коментара