Вијести, Свијет

ММФ пустио Грчкој траншу од 1,7 милијарди евра

025674

Међународни монетарни фонд пустио је Грчкој траншу помоћи од 1,72 милијарде евра (2,29 милијарди долара) након комплетирања ревизије реформи које та земља спроводи у оквиру међународног програма за спасавање.

Ова најновија транша значи да је Грчка до сада од ММФ примила укупно 8,24 милијарде евра (10,94 милијарде долара) помоћи за спасавање коју је тој презадуженој чланици зоне евра одобрио у марту 2012. заједно са Европском унијом и Европском централном банком.

У петак је 18-очлана еврозона дала зелено свјетло за пуштање Грчкој четири милијарде евра помоћи за спасавање пошто је та земља испунила услове из тог програма.

Грчка, којој су у два наврата одобрене помоћи за спасавање, још увијек ће се пред крај идуће године суочити с мањком финансија од око 3,8 милијарди евра, али такозвана тројка међународних кредитора није превише збринута због тога, рекао је у петак један званичник ЕУ који је желио да остане анониман.

– Постоји програм за покривање мањка од око 3,8 милијарди евра пред крај 2014 – рекао је тај извор и додао да, по мишљењу стучњака, та цифра “није превелика”.

Грчка ће добијати финансије из програма за спасавање које су договорили ЕУ, ЕЦБ и ММФ до средине 2014, рекао је тај извор.Прву помоћ за спасавање од 110 милијарди евра Грчка је добила 2010.

Пошто се та свота показала недовољном, одобрен јој је други програм, вриједан 130 милијарди евра и уз то јој је отписан дуг у приватном сектору од преко 100 милијарди евра.

Атина је у замјену за ту помоћ морала да спроведе драконске мјере штедње, укључујући драстично смањење пензија и плата у јавном сектору у вријеме када се грчка економија већ шест година налази у рецесији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *