Вијести, Свијет

Мит Ромни: Хилари и Бил Клинтон су могли бити поткупљени руским новцем

ПРЕТХОДНО НАЈУТИЦАЈНИЈИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОБЈАВИО ДА СЕ МОГЛО РАДИТИ О 40 МИЛИОНА $  

         АМЕРИЧКИ политичар-републиканац Мит Ромни, који је 2012. изгубио председничку трку са Бараком Обамом, изјавио је да је Хилари Клинтон ”могла бити поткупљена од стране Русије”.

         Ромни је ово рекао познатом америчком радио-новинару Хјуу Хјујту.

         Претходно је амерички лист New York Times објавио текст у којем је добротворне прилоге за фонд породице Клинтон повезао са чињеницом да је руска компанија Росатом купила компанију Uranium One која има лиценцу за експлоатацију урана у САД и Казахстану.

         Ромни је изјавио да га је садржај тог текста „потресао”. Оценио је да би Хилари Клинтон могла Русији продати и 20 одсто америчке производње урана, а потом уклонити све трагове, укључујући и преписку на ту тему.

         Ромни је имао у виду познату епизоду која је прерасла у скандал након што је откривено да је Хилари Клинтон – док је била на функцији државног секретара – користила и приватни мејл за службену преписку. Јер, додао је:

         „Сматрам да бисмо сазнали да ли је она била поткупљена или није – да није уклонила хиљаде својих електронских писама. Само, то су веома озбиљне чињенице а све заиста личи на подмићивање”.

         New York Times је још објавио да је оснивач компаније Uranium One Френк Џустра. Донирао је Билу Клинтону више од 31 милион долара. То се догодило након што су заједно посетили Казахстан и победили на конкурсу за истраживање и експлоатацију руде урана у тој земљи.

         Осим те суме, Uranium One је Клинтону поклонила још 8,65 милиона долара.

Мит Ромни

Мит Ромни

Утицајни амерички лист је свему овоме додао да је Бил Клинтон од непознате „руске инвестиционе банке” добио 500 хиљада долара за један наступ у Москви. Притом је указао да је управо та банка финансирала Росатом приликом куповине Uranium One пре две године.

Из овога је изведен закључак: да је новац руске владе исплаћиван оснивачу Uranuim One могао завршити у добротворном фонду Била Клинтона.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *