Вијести, Свијет

МИП Русије оптужило Расмусена да поново – лаже

МОСКВА ЗВАНИЧНО САОПШТИЛА ДА СЕ ХУМАНИТАРНИ КОНВОЈ ВЕЋ ВРАТИО У РФ И ИЗРАЗИЛА ЧУЂЕЊЕ КАКО ТО САД ВЕЋ НЕ ЗНАЈУ

  • Портпарол руског министарства, генерал Игор КОНАШЕНКОВ, поводом оптужбе из Брисела да су руски војници, оклопна техника и артиљерија укључени у војне операције на територији Украјине: „Већ смо престали да обраћамо пажњу на ничим поткрепљене изјаве господина Расмусена”

        

МИНИСТАРСТВО одбране Русије одбацило је „нову порцију оптужби” ОТАН на рачун Москве. Тачније: тврдњу Андерса Фога Расмусена о тобожњој укључености руских војника, оклопне технике и артиљерије у војне операције на територији Украјине.

         Портпарол руског министарства, генерал Игор Конашенков, изјавио је: „Већ смо престали да обраћамо пажњу на ничим поткрепљене изјаве господина Расмусена и његовог прес-секретара. У њиховим тврдњама нема шта да се коментарише”.

         Конашенков посебно указао да су Расмусенова овлашћења генералног секретара ОТАН истекла 31. јула и да он сада наступа само као организатор самита алијансе заказаног за 4. Септембар у Велсу.

         На другу Расмусенову тврдњу – да је руски хуманитарни конвој ушао у Украјину без сагласности Кијева и без учешћа међународног црвеног крста – одреаговало је Министарство иностраних послова Русије.

         „У својој изјави, која врви ничим поткрепљеним оптужбама (у стилу „руска војна интервенција”), Расмусен нас оптужује и да је хуманитарни конвој ушао у Украјину „без сагласности украјинских власти и било какве укључености МКЦК. То је његова нова лаж.”

         Врх руске дипломатије указао је да сагласност Кијева била добијена нотом МИП Украјине од 12. августа, а да су на руском граничном прелазу „Доњецк” дуже од недељу дана камионе из конвоја и њихов терет прегледали украјински граничари и цариници.

         „А што се МКЦК тиче, ако отановце заиста интересује истина о руској хуманитарној мисији, укључујући и (не)укљученост у њу МКЦК, препоручујемо им да се обрате руководству те међународне организације” – наглашава се у саопштењу Министарства иностраних послова РФ.

         Руски конвој стигао је 14. августа на границу са Украјином, а њени цариници су тек 21. августа почели да „оформљује папире”…

         Владимир Путин је такво одуговлачење назвао „недопустивим” и конвој је 22. августа ушао на територију под контролом Луганске Републике.

         Дан касније – 23. августа – сви камиони из конвоја већ су били поново у Русији.

Траже Камазе у Украјину... Слепи не виде и не чују?

Траже Камазе у Украјину… Слепи не виде и не чују?

Осврћући се на изјаве из Вашингтона – да то још није потврђено, да можда и није тако – заменица портпарола МИП РФ,Марија Захарова, иронично је изјавила:

„Чудно је да Вашингтон, са својим арсеналом техничких средстава праћења,  на која се стално позива, још не зна да је руски конвој већ напустио територију Украјине да се налази на територији Руске Федерације.”

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *