Вијести, Свијет

Меркелова за већа овлашћења ЕУ

merkel-foto-rojters1

Брисел треба да добије већа овлашћења за контролу националних буџета држава чланица ЕУ, став је немачке канцеларке Ангеле Меркел, сазнаје недељник „Шпигл“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел жели промену Европског уговора којом би Брисел добио већу моћ, то јест опсежна овлашћења за контролу националних буџета држава чланица, сазнаје немачки политички недељник Шпигл.

Магазин пише да Меркелова, међутим, у тим намерама, које би могле да промене основу ЕУ, наилази на отпор не само Европљана, већ и својих нових коалиционих партнера – Социјалдемократске партије.

Немачка канцеларка у суштини жели да Бриселу обезбеди јачи контролни механизам за буџете чланица и право приговора како би евро, дугорочно гледано, могао да остане стабилна валута.

Њен пут до циља водио би кроз важне промене постојећих уговора ЕУ, а према информацијама овог магазина, требало би да се, до сада скоро необавезујуће формулисани „Протокол 14“ уговора ЕУ, допуни јасним овлашћењима Европске комисије да са сваком појединачном чланицом ЕУ има договоре сличне уговору о буџетској дисциплини и конкурентности.

Меркелова је, како наводи Шпигл, већ размишљала и о „мамцу“ за придобијање европских партнера за овај пројекат.

Према њеном плану, „послушне“ државе чланице ЕУ могле би да буду награђене из једног „екстра буџета“ за еврозону.

Меркелова је већ пустила „пробне балоне“, али њени планови су наишли на уздржаност и чланица ЕУ и њених нових коалиционих партнера СПД, с којом је јуче постигнут договор о почетку преговора за владу „велике коалиције“.

Заменик председника СПД-а Аксел Шефер рекао је да неће прихватити никакве промене ЕУ које би водиле ка референдумима у појединим државама.

И председник Европског парламента Марин Шулц (СПД) је, такође, канцеларку интерно упозорио да с њим неће бити могућа промена уговора ЕУ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *