Вијести, Свијет

ЕУ: За сада без одлуке о потписивању споразума с Украјином

246557_eu_f

Савет ЕУ још није донео одлуку о потписивању споразума о широкој политичкој сарадњи и слободној трговини са Украјином, а шефови дипломатија ЕУ упозорили су данас у Луксембургу да Кијев мора да убрза реформе и пронађе прихватљиво решење судбине бивше премијерке Јулије Тимошенко, која служи затворску казну због злоупотребе службеног положаја.

Агенција Итартас наводи да је после седнице Савета ЕУ, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла да Савет још није донео одлуку о потписивању Споразума, што треба да се деси у Вилњусу у новембру на самиту „Источног партнерства“.

– Анализирали смо достигнути напредак. Усмерени смо да се крећемо напред у односима са земљама Источног партнерства…Јасно смо говорили Украјини шта треба да буде урађено да би се померили у потребном правцу. Већ смо говорили о томе и са парламентарцима и са министрима. Надам се да ћемо доћи у Вилњус да бисмо заједно прославили резултате – рекла је она.

АФП наводи да су шефови дипломатија ЕУ саопштили да Кијев није испунио све услове потребне за потписивање Споразума, али и да дозвола да Тимошенкова оде у иностранство на лечење, вероватно у Немачку, можда неће бити довољна.

– Није у питању само једна особа – рекао је шеф британске дипломатије Виљем Хејг.
Констатујући да „постоје важне реформе“ и да је „начињен важан напредак“, шеф Форин офиса је рекао да је потребан даљи напредак у области правосуђа и изборном законодавству. Он је додао да оно што се дешава са Тимошенковом само једна ствар унутар тога.

Шведски министар спољних послова Карл Билт рекао је, такође, да само пуштање Тимошенкове на лечење не би било довољно, наводи француска новинска агенција.

И немачки министар Гвидо Вестервеле позвао је Украјину да убрза реформе у области владавине права у складу са захтевима ЕУ.

Тимошенкова је крајем 2011. осудјена на седам година затвора због прекорачења овлашћења при потписивању споразума о гасу са Русијом, а приближно годину и по дана налази се на лечењу у болници у Харкову.

Прошле седмице председник Украјине Виктор Јанукович рекао је да ће потписати одлуку о пуштању Тимошенкове на лечење, уколико тако одлучи скупштина, подсећају руске агенције.

Агенција Интерфакс-Украјина подсећа да је као други могући датум одлучивања о потписивању споразума с Украјином раније наводјен 18. новембар, када ће се поново окупити Савет ЕУ, а у Бриселу не искључују и да одлука може бити донета и касније – све до почетка самита Источног партнерства у Вилњусу, крајем новембра.

Програм „Источно партнерство“ усмерен је на политичко и економско зближавање ЕУ са Азербејџаном, Јерменијом, Грузијом, Молдавијом, Белорусијом и Украјином.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *