Свијет

Меркелова подржала предлог Турске да се делимично затвори небо Сирије

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел данас је подржала предлог Турске да се изнад делова Сирије успостави зона забране лета, наводећи да ће то ублажити тешку ситуацију у којој се налазе расељени Сиријци.

         „У тренутној ситуацији би било добро да постоји такво подручје на којем ниједна од зараћених страна неће моћи да врши ваздушне ударе, односно да буде успостављена зона забране лета“, рекла је Меркелова у интервјуу немачком листу „Штутгартер Цајтунг“, а пренела је агенција АФП.

         Она је признала да је немогуће преговарати са „терористима из Исламске државе, али уколико буде могућ договор коалиције против сиријског председника Башара Асада и његових присталица, то би било добро“.

         Турска, која је досад прихватила око 2,2 милиона сиријских избеглица, предложила је успостављање безбедне зоне унутар Сирије, где би избегли могли да пронађу уточиште.

Немачка канцеларка Ангела Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел

Дипломате светских сила су на преговорима у Минхену у петак договорили „прекид непријатељстава“ у Сирији у року од недељу дана, што представља један у низу покушаја да се оконча петогодишњи конфликт у Сирији.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара