Вијести, Свијет

Меркел, Оланд и Ренци смишљају „обнову ЕУ“, па се сетили „колевке Европе“

НА ИТАЛИЈАНСКОМ ОСТРВУ ВЕНТОТЕНЕ РАЗГОВАРАЈУ О БЕЗБЕДНОСТИ, ЕКОНОМСКОМ РАСТУ И МЛАДИМА

        У СИМБОЛИЧНОМ покушају да обнове европски пројекат после одлуке Велике Британије да напусти ЕУ, лидери Италије, Француске и Немачке Матео Ренци, Франсоа Оланд и Ангела Меркел састали су се данас код Напуља, на острву Вентотене, једном од места на којима је настала Европска унија (ЕУ).

        Ренци, Оланд и Меркелова разговараће о економији, унапређењу безбедности и стварању нових могућности за младе Европљане.

        Премијер Италије дочекао је госте на војном аеродрому у Напуљу, одакле су хеликоптером отишли на острво Вентотене, где ће одати почаст Алтијерију Спинелију, који се сматра једним од оснивача ЕУ.

        Спинели је био антифашиста који је 1940-тих година почео писање „Вентотенског манифеста“, у којем се позива на уједињења европских држава у циљу превазилажења национализма који Европу води у рат.

        Ренци је острво Вентотене назвао „колевком Европе“ и истакао његову историјску улогу у тренутку када Италија тежи ка чвршћој интеграцији, посебно ради сузбијања мигрантског таласа и смањења свог рекордног јавног дуга, наводи агенција АП.

        Данашњи састанак је и припрема за самит земаља ЕУ септембра у Братислави, где ће главна тема бити напредак Уније после Брегзита.

Меркел, Оланд и Ренци смишљају „обнову ЕУ“, па се сетили „колевке Европе“

Меркел, Оланд и Ренци смишљају „обнову ЕУ“, па се сетили „колевке Европе“

Ренци, Меркелова и Оланд су се непосредно после британског референдума састали на у Берлину, изразили посвећеност европском јединству и предложили обнову пројекта ЕУ, уз побољшање безбедности, подстицање економског раста и унапређење положаја младих.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *