Вијести, Свијет

Мекол: Русија пљује и исмејава САД

bela kuca_550_300

Шеф америчког Комитета за националну безбедност републиканац Мајкл Мекол затражио је од администрације Барака Обаме да „изврши сваки могући притисак на Русију да екс-агент ЦИА Едвард Сноуден не добије политички азил у тој земљи“.

Мекол је оценио да је Сноуден „издао своју земљу и да наставља да угрожава националну безбедност САД“.

 

„Он се заклео Сједињеним Државама на верност, а сада покушава да се сакрије код наших непријатеља. Уверен сам да су Руси одушевљени што је он у њиховој земљи. Они напросто исмејавају спољну политику САД“, подвукао је Мекол.

 

Шеф овог утицајног комитета истовремено је јавно изнео претпоставку да руске службе настављају да из Сноудена извлаче све више тајних информација. Та околност је и сама по себи, рекао је Мекол иронично, „добра провера спољне политике коју сада пролазе САД“.

 

Сам Мекол није крио да Обамину спољну политику оцењује веома неповољно, а за Сноудена је још рекао: „Он противречи сам себи. Тврди да штити слободе а политички азил тражи у земљама у којима су слободе угрожене. Такве земље су и Русија, и Кина, и Венецуела“.

 

Одговарајући на питање – шта би Обама конкретно требало да учини да би Русији ставио до знања да се Вашингтон противи давању уточишта Сноудену – Мекол је рекао: „Сматрам да на Москву треба да извршимо, ако буде потребно, и економски, трговински притисак. Уверен сам да је „ресетовање“ односа са Путином било грешка. Сад се показује да ми, у случају Русије, немамо полуге утицаја. Русија пљује на Сједињене Државе“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *