Вијести, Свијет

Масовни нереди у Хамбургу – више од 100 повређених

ПРИПАДНИЦИ РАДИКАЛНИХ ЛЕВИХ ГРУПА ПОКУШАЛИ ДА СПРЕЧЕ ЗАТВАРАЊЕ ЦЕНТРА У КОЈЕМ СУ СЕ ГОДИНАМА ОКУПЉАЛИ.

  • „Поље битке” био је кварт Шварценфиртел. Демонстранти су полицију гађали каменицама и „молотовљевим коктелима”. Успут су разбијали излоге и стакла на аутомобилима. Полиција, којој су стигла појачања из суседних градова, користила водене топове и пендреке

ВИШЕ од сто људи – укључујући и око 70 полицајаца – повређено је ноћас за време масовних нереда у Хамургу на северу Немачке.

До правих уличних окршаја дошло је због намере градских власти да (због опасности рушења) затворе културни центар Rote Flora.

Тај центар се налази у згради једног од позоришта Хамбурга, а последњих година је био место окупљања чланова лево оријентисаних радикалних група.

Чим су градске власти објавиле да ће центар привремено затворити ради реконструкције, на улице је изашто око 10.000 људи, а половину су чинили оне које немачка полиција означава као „леве екстремисте”.

У Хамбург је убрзо пребачено најмање 2000 полицајаца из суседних градова.

Хамбург - повређени полицајац.

Хамбург – повређени полицајац.

„Поље битке” био је кварт Шварценфиртел. Демонстранти су полицију гађали каменицама и „молотовљевим коктелима”. Успут су разбијали излоге и стакла на аутомобилима.

Полиција је користила водене топове и пендреке.

Привела је „неколико учесника протеста”.

Шварценфиртел је и претходних година повремено био арена сукобљавања полиције и „левих радикала”, али се процењује да овакве и овако масовне „битке” већ деценијама није било.

Демонстранти су, поред осталог, неколико пута покушавали да оштете железничке колосеке, па је било поремећено кретање возова за Берлин, Бремен, Хановер и Рошток.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *