Вијести, Регион

Подршка Католичке цркве референдуму о ћирилици?

Пусић: Застрашујућа подршка Католичке цркве референдуму о ћирилици

Загреб – Предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба Зоран Пусић оцијенио је као затрашујућу јавну подршку Католичке цркве референдуму против ћирилице у Хрватској.

„Јавна подршка Католичке цркве референдуму против ћирилице дјелује дегутантно и застрашујуће, с обзиром на њен велики утицај на становништво Хрватске“, изјавио је Пусић.

Он је за новосадски „Дневник“ истакао да подршка Католичке цркве референдуму против ћирилице, дјелује још чудноватије, с обзиром на апсурдност референдумског питања.

„Апсолутно је неприхватљиво то што је Црква отворила врата афирмацији референдума против ћирилице и дала му јавну подршку, иако је очигледно да је чак и само референдумско питање апсурдно, јер испада да мањина може уживати мањинска права само када постане већина“, каже Пусић

Према његовим ријечима, није и не може бити демократија када већина терорише мањину.

У том контексту, Пусић је подсјетио на страшно искуство Њемаке из тридесетих година прошлог вијека, када су нацисти дошли на власт демократским путем, да би се убрзо потом на њиховом удару нашле практично све мањине.

Предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба Зоран Пусић

Предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба Зоран Пусић

Пусић је увјерен у то да ће Уставни суд Хрватске иницијативу и референдумско питање прогласити неуставним, тим прије што би у постојећим околностима било рискантно да изјашњавање грађана о овом питању буде одржано.

Говорећи о случају хрватског фудбалера Џоа Шимунића, који је узвикивао усташки поздрав „За дом спремни“ на стадиону, Пусић сматра да је сам Шимунић „миноран проблем“.

„Проблем је читава једна генерација која ништа не зна о злоћудности усташког режима и зато без икаквог зазора данас кличе За дом…“, каже Пусић.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *