Свијет

Марин Ле Пен: Руси одбијају ултра либерални и глобалистички модел

 

 

Марин Ле Пен © RIA Novosti.

Ексклузивни интервју са Марин Ле Пен, председником француске партије Национални Фронт

РИА Новости: Ово је ваша прва званична посета Русији. Које је симболично значење овакве посете једног политичара, и зашто баш Русија?

Марин Ле Пен: Ова посета је значајна јер су Руси привржени свом идентитету, својој култури, одбијају да се покоре ултра либералном и глобалистичком моделу против којег се и сама борим у Француској. Ми смо братски народи, и било би од великог значаја размишљати о будућим дубљим односима између Русије и Француске. Имам утисак да Европска Унија већ неколико година покушава да ослаби те односе.

РИА Новости: Срели сте се са председником Думе. О којим темама сте разговарали? Који су ваши први утисци?

Марин Ле Пен: Дочек је био срдачан, а разговарали смо о важним темама, као о међународним новостима у Сирији. Ми смо једини француски покрет који се супротставио сваком облику интервенције у Сирији и који је жестоко осудио интервенцију у Либији. Председник Думе ми је пренео своју забринутост због француског закона о хомосексуалним браковима. Морала сам такође да заступам интересе француских брачних парова чије су процедуре усвајања руске деце заустављене због гласања у Думи. Рекао ми је да ће проучити тај проблем са великим интересовањем.

РИА Новости: Споменули сте стратешко партнерство са Русијом. Конкретно, у којим великим областима може да се развије та сарадња?

Марин Ле Пен: Конкретно, ради се аеронаутици, о технологијама, индустрији лекова. Такође и о енергији. Више волим привилеговане односе са Русијом него са Катаром.

РИА Новости: 2005. године, Ваш отац Жан-Мари Ле Пен је заступао идеју о конструкцији Европе нација „од Бреста до Владивостока“, идеју коју је формулисао Де Гол. Да ли Европа може да се ослободи од америчког надгледања и да се усредсреди на континенталан простор?

Марин Ле Пен: Да, мислим да је то могуће и радим на томе. Мислим да је Европска Унија постала један наднационални антидемократски систем који уништава народе и истовремено њихову суштину по питању идентитета и културе. Према томе, када буде дошло до краха Европске Уније, што ће се и десити по мом мишљењу, моћи ћемо да саградимо Европу слободних и суверених нација, са споразумима о сарадњи између различитих нација. Тог момента ће Европа моћи да дође и до Русије.

РИА Новости: Русија је забринута због проширења НАТО ка истоку, као и због проширења ракетног штита на њеним границама. Које је ваше мишљење о тој америчкој доминацији европске безбедности?

Марин Ле Пен: Као прво, залажем се за излазак из НАТО. Не схватам његову сврху данас. Ко је непријатељ? Корисно је имати заједничку одбрамбену организацију, али против кога? Нема пуно људи који могу да одговоре на то питање. Француска мора да нађе посебан глас у мултиполарном свету, а не у униполарном свету под америчком доминацијом. То што САД бране своје интересе је тотално легитимно, што важи и за Немачку. Али несрећа је у томе што су ти интереси понекад супротни интересима Француске. Жао ми је што у таквом контексту Француска не може да брани сопствене интересе. Интерес Европе се више налази у развоју односа са истоком него са западом.

РИА Новости: На заседању Г8 у Северној Ирској, руски председник Владимир Путин је поздравио почетак преговора између ЕУ и САД о зони слободне трговине. Шта ви мислите о том пројекту?

Марин Ле Пен: Све најгоре. Зато што зона слободне трговине са САД значи пропаст за француску пољопривреду и одбрану. А све што иде ка слабљењу Европе, иде у погрешном правцу, као што је међусобна зависност са америчком силом. Када тај споразум буде ефективан, више нећемо моћи да вратимо своју слободу јер ћемо бити под претњом казни и притисака. То никако не иде у правцу независности Европе, нарочито Француске, која ме највише интересује.

РИА Новости: Барозо је рекао за Французе да су „реакционари“ због њихове „културне изузетности“…

Марин Ле Пен: Европска Унија показује своје право лице. То је антинационална структура чији је циљ нестанак нација, отклањање граница, поробљавање народа помоћу дугова. Тако да сматрам да сам у отпору против Господина Бароза.

РИА Новости: Париз и Москва се удаљавају у моралном погледу. Француска је легализовала геј бракове, док је Русија забранила промовисање хомосексуализма код малолетника. Да ли сте разговарали о тој теми у Москви? Да ли се слажете са вашим руским саговорницима по друштвеним питањима?

Марин Ле Пен: Да, наравно да смо разговарали о тим темама, јер верујем да је Русија јако забринута због све већег броја таквих закона, и врло љута, што је разумљиво, због чињенице да Европска Унија себе сматра потпором универзалних вредности и захтева од других нација да се тим вредностима и покоре. То је оспорљиво, а ја лично сам против геј бракова и против тога да геј парови усвајају децу. Тако да се слажем са Русијом када она одбија један такав закон. Иначе, ја предводим једини политички покрет који је обећао да ће променити тај закон ако дођемо на власт. Мислим да су нације слободне, суверене, демократске, а Европска Унија не може да намеће своје принципе нацијама света.

РИА Новости: Ваша посета Думи се десила неколико дана после говора француског интелектуалца, Емрика Шопрада пред Доњим домом. Он је руским посланицима описао „народ којег је издала њихова елита, који је успаван пред губитком суверенитета и пред масовном имиграцијом, али народ који се буди пред нападом на породицу“. Да ли се слажете са том анализом? Да ли се заиста дешава „буђење“?

Марин Ле Пен: Да, потпуно се слажем са изјавама Емрика Шопрада, чија писања помно пратим. Неумереност и бруталност коју је користила француска власт како би наметнула тај закон (о геј браковима), игноришући праве интересе и бриге Француза, су проузроковали буђење једног дела француског народа који се поново политизовао, што ће по мом мишљењу имати великог утицаја на следећим изборима.

РИА Новости: Тренутно 40% бирача има позитивно мишљење о вама. Ускоро ће бити организовани локални и европски избори. Зашто ваша популарност расте управо сада?

Марин Ле Пен: Сваки дан доноси нове доказе да је Национални Фронт био у праву у дијагнози коју је поставио. Сваки нови дан тера Французе да се заинтересују и да прихвате решења која су наша. Позивам на обнову против глобализације, на повратак народног суверенитета, демократије, независности, економског родољубља и на повратак државе стратега која се не савија пред економским силама. Све то уједињује Французе све више и више, било да се ради о левици или десници.

РИА Новости: Руски националисти редовно протестују против Владимира Путина, јер сматрају да је превише благ. Која је разлика између родољубља које ви (и многи руски лидери) спомињете, и национализма? Шта треба да се уради да се тај патриотизам не претвори у један агресиван и насилан национализам?

Марин Ле Пен: Национализам је, семантички гледано, кроз време био схваћен као нека врста агресивне одбране домовине, као одбацивање других. Родољубље, то је љубав према својима и жеља да се одбране, када сте политички лидер, интереси нације и њеног народа. Ми се одлучно налазимо на страни патриота, демократских патриота, и ми на неки начин желимо револуцију, али ону револуцију која је демократска, мирољубива и родољубива.

Разговор водио Иго Натовиц

Превод са француског: Светлана МАКСОВИЋ


Извор: http://fr.rian.ru/discussion/20130619/198580766.html

Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *