Вијести, Свијет

МАНЕВРИ УЗ РУСКУ ГРАНИЦУ: Нападнута Естонија, НАТО у помоћ шаље 6.000 војника

Americka-vojska-3

У Пољској и балтичким земљама почеле су данас војне вежбе НАТО “Стедфаст џез 2013″ у којима до 9. новембра око 6.000 војника западног војног савеза проверава способности Алијансе за колективну одбрану нападнутог члана.

У маневрима учествују војници 25 земаља, поред чланица НАТО ту су још и војници Финске, Шведске и Украјине, а главни део одвија су у Пољској и Литванији.

Војне вежбе замишљене су као тест спремности НАТО да одбрани колективно напад на једног свог члана по члану пет Вашингтонског споразума и први пут се одвијају у том региону на граници са Русијом и Белорусијом.

Према сценарију “Стедфаст џез 2013″ неименована измишљена држава ван НАТО анектира део територије Естоније на шта НАТО шаље своје снаге брзе реакције у ограничени оружани сукоб.

Тај сценарио није уперен против било какве конкретне државе”, казао је уочи маневара пољски министар одбране Томаш Шемоњак и додао да су на састанку НАТО – Русија пре недељу дана у Бриселу размотрени и Москви детаљно објашњени сви аспекти вежби.

Циљ маневара је, такође, да покаже да ли ће НАТО и у време након мисије у Авганистану на коју се гледало као на најбоље вежбе и у време кресања војних буџета бити способан за војну операцију у коју су укључени сви сегменти – и ратна морнарица, ваздухопловство, противваздушна одбрана и механизоване јединице.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *