Вијести, Свијет

Мајке и супруге украјинских војника захтевају од Кијева да помогне војницима

У Николајеву су мајке и супруге војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде скоро 12 сати држале у блокади саобраћај на мосту преко реке Јужни Буг. То је врло важан мост на аутопуту од државног значаја.

Породице украјинских војника захтевају да се војницима, који сада учествују у војној операцији на југоистоку земље, пружи помоћ.

Саобраћај преко једног моста на реци Јужни Буг је био у прекиду скоро 12 сати због протеста супруга и мајки војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде. Чији припадници сада учествују у војној операцији на истоку Украјине. Због затвореног моста је био блокиран и коридор међународног аутопута „Беч-Будимпешта-Одеса-Мелиотопољ-Ростов на Дону“.

Жене тврде да Генералштаб не шање војницима довољно муниције, хране и воде.

„Ми ћемо овде стајати све док нас не чују и не изведу наше мужеве и синове из окружења. Они немају воде, хране, оружја. Њих су напустили“, цитирају РИА Новости речи учесница протеста.

Учеснице акције, која је организована под паролом „Спасите наше момке“, су захтевале од Кијева да се пружи помоћ њиховим синовима и мужевима. Локални медији преносе да су учесници митинга своје захтеве ставили у писмо, које је упућено председнику Украјине Петру Порошенку. У њему су само два захтева: направити коридор којим би се припадницима 79. Николајевске аеромобилне бригаде послала борбена техника, муниција, храна и вода; послати на одмор војнике који се више од два месеца налазе у зони ратних дејстава.

За време митинга су се створиле огромн егужве и на приступним саобраћајницама.

Међутим, потребно је истаћи да су неки аутомобили прошли кроз живу ограду мајки и супруга. Пролаз је дозвољен минибусу у ком се налазило болесно дете, аутомобилима специјалних служби који су ишли по позиву због цурења гаса. Рођаци војника су дозволили пролаз и једном рањеном десантнику, који се враћао кући из војне болнице.

Мајке и супруге украјинских војника захтевају од Кијева да помогне војницима / © Фото:

Мајке и супруге украјинских војника захтевају од Кијева да помогне војницима / © Фото:

Са учесницима протеста је разговарао војни комесар Николајева Александар Иванов. Према његовим речима, жене су прекршиле кривични закон и сада ће се решавати питање отварања кривичног поступка.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *